Помощникът на главнокомандващия въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни, майор Генадий Частяков, е загинал в резултат на „невнимателно боравене с боеприпаси“, заяви вътрешното министерство на Украйна ден след като бе съобщено за смъртта му.

Той е загинал в дома си при взрив на граната на рождения си ден, ранена е 11-годишната му дъщеря според първоначалните съобщения. По-късно се разбра, че тя е леко пострадала, но синът му е в сериозно състояние.

Едновременно с това самият Залужни и съпругата на Честяков говорят за взрив на граната, поставена в подарък.

От изявления на вътрешния министър Игор Клименко следва, че Частяков е знаел за наличието на германски гранати DM51 в подаръка си; Клименко твърди, че той започнал да прави демонстрация как се използва пред сина си. Според тази версия, представена и от говорителя на институцията Мариана Рева, той бил предупреден, че гранатите са бойни, но сам не вярвал, че са истински.

Президент и генерал: в украинското ръководство се очертаха пукнатини

Същевременно Специализираната прокуратура на Украйна за отбраната заяви, че е образувала дело по член от Наказателния кодекс за предумишлено убийство и незаконна работа с боеприпаси.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar