Бизнесменът Миню Стайков няма сериозни заболявания, не може да се твърди и че е прекарал исхимичен инсулт. Това е заключението на четирима лекари от „Пирогов“, сред които шефът на клиниката по неврохирургия проф. Николай Габровски. Експертизата им бе представена в апелативния спецсъд, където се решаваше дали бизнесменът да излезе на свобода. Той е обвинен за злоупотреба с еврофондове по две оперативни програми в земеделието.

При прегледа медиците му предложили изследване с ядрено-магнитен разонанс, но той отказал, защото не искал да бъде облъчван и имал клаустрофобия.

Подобно изследване му било правено в лаборатория, докато Стайков лежал в МВР болница.

„Има спорни моменти в предишната експертиза, затова трябваше да му се направи ново изследване, но той не ни съдейства“, обясни д-р Мария Димитрова, началник на отделение „Нервни болести“ в „Пирогов“.

Адвокатът на Стайков Лъчезар Таков я упрекна, че само за 2 минути прегледала клиента му, като няколко пъти го ударила с чукче по колената и го драснала по петите.

Според д-р Димитрова бизнесменът, който има мозъчно съдова болест, може да се лекува с медикаменти и не е нужно да е в болница. С хапчета можела да се лекува и уголемената му простата. Общата му слабост се дължала на вегетарианството и отказа да се храни. Съдия Галя Георгиева попита лекарите защо Стайков е в инвалидна количка. От месеци той не ходи. „Не сме изследвали походката му, защото отказа да бъде изправен. Хората може да не ходят и защото не желаят“, каза д-р Димитрова.

„Аз съм на 58 г., нуждая се от физиотерапия, имам бъбречно заболяване, сега научавам, че простата ми не е наред. Сложете ми електронна гривна и ме пуснете, за да започна лечение“, поиска Стайков от съда. Магистратите обаче отказаха да го пуснат.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar