Австрийският канцлер Себастиан Курц загуби вота на недоверие в парламента, отстраняващ го от длъжност след корупционния скандал, който свали коалиционното му правителство.

„Инициираният от опозиционните социалдемократи вот на недоверие бе приет, така че той загуби доверието“, каза заместник-председателят на парламента Дорис Бурес.

Миналата седмица радиостанцията O3 съобщи, че австрийският канцлер Себастиан Курц е одобрил списъка на новите министри, които ще заместят подалите оставка заради скорошния видеоклип, в който австрийският вицепрезидент Хайнц-Кристиан Щрахе сключва незаконна сделка.

Австрийските законодатели въведоха предложение за вот на недоверие към правителството на канцлера Себастиан Курц малко след това.

До това се стигна след така наречения скандал с „Ибиса-гейт“, в който е замесен лидерът на крайнодясната Партия на свободата (ПСА) и заместник-канцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. Немски медии съобщиха, че през 2017 г. Щрахе е обсъждал с жена сделка, според която тя ще придобие вестника „Kronen Zeitung“ и ще получи достъп до няколко правителствени проекта в замяна на благоприятно медийно отразяване на политика преди парламентарните избори през 2017 година. Докато медиите твърдят, че жената е рускиня, Щрахе, описал видеото като опит за „политическо убийство“, каза, че е от Латвия.

Поради скандала Курц сложи край на коалицията си с ПСА и обяви предсрочни избори за есента, но опозицията заяви, че той също трябва да поеме отговорност за него.

В неделя Курц отпразнува голяма победа за своята консервативна Народна партия (АНП) на европейските избори, в които се очаква да спечели 34,5% от гласовете и две допълнителни места в Европейския парламент, според предварителните резултати.

Курц е първият канцлер в следвоенната австрийска история, отстранен по този начин. /БГНЕС и АФП

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar