Носителите на тазгодишните Нобелови награди за мир днес призоваха международната общност да започне да прави повече за предотвратяване на сексуалното насилие срещу жени, особено по време на война, предаде ДПА.

Тази година лауреатите са конгоанският доктор Дени Муквеге и иракската активистка Надя Мурад. В началото на октомври те получиха признание за усилията си за слагане край на използването на сексуално насилие като оръжие във военно време, предаде БТА.

На пресконференция преди утрешната церемония, на която двамата ще получат наградите си в Осло, 63-годишният гинеколог Муквеге каза, че „не е достатъчно да говорим за това и да го осъждаме, сега наистина трябва да действаме. Телата на жените станаха бойно поле и това не може да бъде допустимо“.

„Мълчанието е това, което поддържа живо насилието“, добави Муквеге. „Изнасилвачите продължават да изнасилват, защото знаят, че жените ще скрият това“.

Мурад каза, че се надява, че спечелването на наградата ще „отвори още врати“, така че жените и момичетата, които страдат, да получат правосъдие и че трябва да бъде намерено решение, за да „спре това, което се случва“.

„Нито един член на „Ислямска държава“ не беше изправен пред съда. Те вече не са в Ирак, но виждаме, че изнасилванията продължават като оръжие по време на война“, подчерта лауреатката. „Наистина трябва да бъде въздадено правосъдие в един или друг момент“.

Муквеге е прекарал по-голямата част от живота си, като е помагал на жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго, лекувал е хиляди пациентки и се е застъпвал за тях. Критикувал е въоръжени групи, политически лидери в Конго и международната общност, че не реагират на масовите изнасилвания.

Той каза, че Нобеловата награда не се смята за победа сама по себе си, тя е по-скоро начало на борбата срещу зло, което разяжда нашето общество: насилието срещу жени по време на военни конфликти, посочва Франс прес.

25-годишната Мурад е една от общо 3000 момичета и жени от кюрдската етнорелигиозна група на язидите, станали жертва на изнасилвания и други издевателства от „Ислямска държава“. Тя е говорила многократно срещу издевателствата, извършени срещу нея и други. Нейната майка и шестимата й братя са убити от джихадистите.

Нобеловата награда се състои от златен медал, диплом и чек за 9 млн шведски крони (872 000 евро).

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar