Върховният административен съд (ВАС) окончателно е постановил, че екоинспекцията в Пазарджик правилно е отхвърлила проекта за добив на волфрам край Велинград, защото заложените екологични мерки не гарантират спазването на нормите за качество на околната среда и опазване на човешкото здраве.

Така проектът за добив на волфрам, който от 15 години се подготвя от българската компания „Ресурс-1“ (част от групата на КЦМ), е блокиран, информира „Капитал“.

Ключовият аргумент в казуса е спорна заповед на регионалната Басейнова дирекция, издадена по време на процедурата по ОВОС и въвеждаща нови санитарно-охранителни зони точно в площта на концесията, която вече беше обявена за нищожна на първа инстанция. Каквото и да е окончателното решение по това дело, което е насрочено чак за февруари 2020 г., в най-добрия случай проектът ще бъде отложен с години.

Волфрамът се определя като стратегическа суровина, тъй като е задължителна съставка на специалните стомани, които имат приложение в широк кръг индустрии, включително военната. В същото време българското находище е едно от най-перспективните в Европа, а пазарът му би бил неограничен.

Дали евентуална окончателна отмяна на заповедта за санитарно-охранителните зони ще позволи на компанията да продължи процедурата подлежи на анализ. Засега от „Ресурс-1“ виждат няколко варианта, но никой от тях няма да позволи проектът да се случи в близко време. „Една от възможностите е да стартираме нова процедура по ОВОС, но на нова площадка, така че тепърва ще се прави оценка дали такъв проект ще е икономически изгоден“, каза изпълнителният директор на компанията Георги Налджиев пред „Капитал“. Другият вариант е проектът да бъде продаден на чуждестранен инвеститор, върху който ще е по-трудно да се упражнява институционален натиск. Компанията може да потърси и обезщетение от държавата за пропуснати ползи.

Проектът се подготвя още от 2003 г., а през 2009 г. „Ресурс-1“ получи концесия за находището. Самият проект беше разработен в консултации с австрийската компания Wolfram, която оперира собствена волфрамова мина, а инвестицията се оценяваше на 150 млн. лв.

По думите на Налджиев находището има много голям капацитет, въпреки че засега оценката е направена за 35 години напред, но има недопроучени полета. „Това е страхотен проект, който ако не се осъществи, ще е много жалко за България“, каза той. „Пазарът е осигурен с години напред, тъй като волфрам се използва навсякъде – самолети, влакове, военна техника“, каза той. Около 85% от световното производство държи Китай. В Европа през последните години бяха започнати или подновени няколко проекта, включително отварянето на стара мина в Плимут, Великобритания, както и нов рудник в Португалия. Там обаче бизнес средата явно е по-благоприятна. „Португалците започнаха да проучват, когато ние взехме концесията, а сега вече добиват“, каза Налджиев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar