Това е втори подобен случай. През 2022 г. заловиха управител на винарска фирма, опитал да присвои 400 хил. евро по Националната програма за износ на вина за Русия, Беларус и Виетнам

Европейската прокуратура повдигна обвинение срещу фермер от Пловдивско, опитал чрез измама да присвои европейски средства в размер на 190 000 евро, съобщиха от офиса на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в Люксембург.

Според официалната информация на институцията, през януари 2020 г. заподозреният кандидатствал от името на три различни фирми пред Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Пловдив за отпуснати на България средства от ЕС от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци.

Според доказателствата заподозреният е предоставил няколко фактури за продадената си продукция, за да докаже необходимото минимално количество продукция. В заявлението е декларирал, че в посочените парцели е постигнат значителен добив. Разследването обаче разкрива несъответствия между декларираната продукция и реално получената реколта. Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден на до 6 години затвор и глоба до 5000 евро.

„Въпросният случай изобщо не е изключение. На практика голяма част от представените фактури са фалшиви. Вероятно този земеделец е изгорял, защото е бил натопен. Пловдивският офис на ДФ „Земеделие“ е като пощенска кутия, която препраща документите към София. Само в столицата има отдел за противодействие на измамите, който може да засече подобни разминавания“, коментира пред „Марица“ бивш служител на фонда.

Припомняме, че това е вторият случай, при който фермер от Пловдивско бе хванат в измама от хората на Кьовеши и получи ефективна присъда. През 2022 г. „изгоря“ управител на винарска фирма, опитал да присвои 400 хил. евро по Националната програма за износ на вина за Русия, Беларус и Виетнам.

За да изпълни изискванията за получаване на финансова помощ, всеки бъдещ бенефициер трябва да представи три независими оферти пред Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

При проверката си от ДФЗ установили, че две от трите представени фирми всъщност не са издали никаква оферта. Фондът е сезирал Върховната касационна прокуратура, а Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство. След като започна дейността си през 2021 г., Европейската прокуратура е поела случая.

Подсъдимият се призна за виновен и сключи споразумение с Европейската прокуратура. Той получи условно наказание от една година лишаване от свобода, с тригодишен изпитателен срок и глоба от 2000 лева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar