Хиляди поискаха оставката на унгарския премиер Виктор Орбан и главния прокурор Петър Полт заради пуснат запис, уличаващ близки до властта в корупция, съобщиха западни издания.

Тълпи от протестиращи потеглиха на шествие във вторник от Главната прокуратура към парламента –

скандирайки „Оставка“ с факли в ръка

Твърденията идват в политически чувствителен момент за премиера Орбан преди изборите за Европейски парламент през юни и едва месец след скандал със сексуално насилие над деца в сиропиталище, който свали двама ценни негови политически съюзници – бившата президентка Каталин Новак и бившата министърка на правосъдието Юдит Варга.

Внезапната оставка на Варга беше тежка загуба за Виктор Орабан. „Политико“ я описва като едно от звездните му протежета, нарежда я и сред

най-известните лица в Брюксел

Тя трябваше да води дясната партия на Орбан „Фидес“ на европейските избори. Но след като се оттегли от светлината на прожекторите, бившият ѝ съпруг и бивш служител на управлящата партия „Фидес“ Петер Маджар се превърна в истински трън в очите на Орбан.

След седмици на нападки срещу Орбан онлайн и публично във вторник Маджар пусна във фейсбук запис на бившата си съпруга Варга – тогавашна правосъдна министърка, направен в дома им. Материалът

уличава членове на вътрешния кръг на Орбан в корупция

На него Варга подробно описва опита на сътрудници на началника на кабинета на Орбан Атал Роган да премахнат определени части от документи в дело за корупция по случая „Волнер-Шадл“.

Това е най-сериозното дело за корупция в Унгария през последните години. То е съсредоточено около бившия държавен секретар на министерството на правосъдието Пал Волнер, който беше обвинен през 2022 г. в приемане на подкупи от бившия ръководител на съдебните изпълнители Георг Шадъл. И двамата не се признават за виновни.

Прокуратурата обаче иска по 10 г. затвор за тях. Оттам коментираха, че ще анализират изтеклия запис, който Маджар твърди, че е направил през януари 2023 г., и ще бъдат събрани допълнителни доказателства.

„Юридически и физически е невъзможно да се елиминират и да се намесят в документите на прокуратурата“, уточнява още държавното обвинение. Очаква се в четвъртък пресконференция по случая.

Самата Варга твърди, че записът е автентичен. Тя обаче уточнява, че той е бил направен с цел и че не може да се вярва на бившия ѝ съпруг.

43-годишният Маджар, бивш адвокат, близък до правителството, планира да създаде нова партия, за да предизвика Орбан.

„Унгарци, благодаря ви… че се стекохте хиляди тази вечер… за да кажете на управляващите, че търпяхме достатъчно“, заяви той в реч пред протестиращите в Будапеща.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar