Върховният съд на Полша възстанови на работа съдия, който беше отстранен от длъжност за две години и се превърна в символ на борбата за независими съдилища при популисткото правителство на страната, съобщи Асошиейтед прес.

Възстановяването на съдия Игор Тулея беше приветствано от много съдии и други защитници на независимостта на съдебната власт. Тулея заяви, че не е виновен за престъплението, в което го обвиняваха държавните прокурори.

Прокурорите все още не са прекратили делото срещу Тулея. То беше заведено, защото през 2017 г. той допусна журналисти на съдебно заседание, на което се произнесе по дело относно законосъобразността на парламентарно гласуване на бюджета, когато не са присъствали политици от опозицията.

Зад решението на нов дисциплинарен орган за възстановяване на съдията на длъжност стои напрежението между Варшава и Брюксел, което доведе до спиране на част от средствата на Европейския съюз за Полша. Според ЕС Варшава трябва да изпълни важни задачи, свързани с независимостта на съдебната власт, да възстанови незаконно уволнените съдии и да реформира дисциплинарната система, преди средствата да започнат да постъпват.

Съдия Игор Тулея се превърна в символ на съпротивата на адвокатите срещу промените, въведени от управляващата партия „Право и справедливост“ от 2015 г. насам. Изправено пред ежедневни глоби в размер на един милион евро от ЕС, по-късно правителството се отказа от някои от промените, като замени дисциплинарен орган за съдиите, който ЕС смяташе за твърде политизиран, с нова камара. Именно този нов орган към Върховния съд се произнесе в полза на възстановяването на Тулея.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че няма да коментира решението на независимия съд, когато беше попитан дали възстановяването на Тулея може да окаже влияние на преговорите с Брюксел за отпускане на средствата от възстановителните фондове, съобщи Ройтерс.

Асоциацията на полските съдии Iustitia заяви, че макар да приветства решението на съда по неговия случай, „то не означава, че Полша е отстранила всички дефектни елементи в съдебната си система“, като има предвид по-специално незаконно назначените съдии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar