Текстът е препубликуван от „Дойче веле“.

Българката Ружа Игнатова е в списъка на най-издирваните от ФБР престъпници – това припомнят две публикации в големи германски вестници. Поводът е набиращият популярност документален филм на нашия колега Йохан фон Мирбах, посветен на Ружа Игнатова.

Под заглавие „Бизнесът с надеждата“ вестник „Райнише пост“ пише: „Тя има милиарди – и сякаш потъна вдън земя. Редом с убийци, наркобарони и банкови обирджии Ружа Игнатова е в списъка на ФБР с най-издирваните престъпници. Жената, която се самонарече „криптокралица“ и изгради пирамида върху дигиталната валута на име OneCoin, е завлякла инвеститорите навярно с поне 4 милиарда долара.“

„Една история за победата на алчността над морала“

Изданието отбелязва още, че само в Германия около 60 000 души са повярвали в криптовалутата, а по цял свят броят им надхвърля 3 милиона. Докато в Лондон Игнатова харчи по 100 000 паунда на ден за шопинг, в Уганда едно семейство губи всичките си пари, научаваме от филма на германския разследващ журналист. Пред неговия микрофон един от адвокатите на пострадалите казва, че бизнесът на българската е бил „да продава надежди“.

Уанкойн: Жената, която измами света С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка КупетеИзчезналата криптокралица С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка Купете

В публикация по същата тема авторитетният „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) препраща към актуалния скандал около „криптокраля“ Сам Банкман-Фрайд и неговата борса за криптовалути FTX. Авторът на статията задава закономерния въпрос дали Банкман-Фрайд просто си e направил зле сметката, или пък обратното – сметката му е била тъкмо да измами.

„Поуката за всеки наивен инвеститор гласи: внимавайте много, вместо сляпо да се доверявате, търсейки дивиденти или сигурно пристанище за собствения капитал. Още повече, че мнозинството хора не разбират как функционират блокчейн-валутите. Струва си да се поучим от грешките от миналото“, отбелязва вестникът и на свой ред също припомня историята на Ружа Игнатова – така, както е разказана в документалния филм на Йохан фон Мирбах. „Това е една история за победата на алчността над разума и морала, а Ружа Игнатова носи отговорност за един от най-крупните финансови скандали в историята“, обобщава авторката Урсула Шеер.

Системата на „д-р Ружа“

В края на нейната статия четем: „Многостепенният маркетинг превърна инвеститорите в подизпълнители в една система с измислени обменни курсове. Система, която се рекламираше на масови мероприятия с „д-р Ружа“ на сцената, наподобяващи на някаква смесица от поп-концерт и евангелистка литургия. От притока на капитали печелеха единствено хората на върха на пирамидата. Всички други останаха на сухо“, пише авторката и продължава:

„По някое време Ружа Игнатова дори вече не знаеше какво да си прави парите. Тя инвестираше в недвижими имоти и започна да изгражда мрежа от фирми фантоми по цял свят. Дали пък това не въвлече в играта и българската мафия? Убита ли беше Ружа Игнатова? Или все още живее под масивна охрана някъде в Дубай, където беше седалището на OneCoin?

Документалният филм не дава отговор на тези въпроси. Но затова пък показва как лъскавият блясък може да изпълни с фалшиво съдържание една конструкция от лъжи, която в крайна сметка все пак рухна. А че измамата „OneCoin“ продължава и без Ружа Игнатова, под други имена и в ръцете на други хора – това е още едно от посланията на тази невероятна история.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar