Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд беше осъден в четвъртък на 25 години затвор за измама, свързана с фалита на неговата криптоборса, с което завърши стремителният възход и падение на някогашния криптокрал.

Допреди по-малко от 2 години той се срещаше с държавни глави, наслаждаваше се на гледката към Карибите от пентхауса си за 30 милиона долара и обещаваше да използва богатството си, за да подобри живота на човечеството.

Миналата година съдебен състав призна 32-годишния мъж за виновен в кражба на милиарди долари от клиенти на FTX и в измама на инвеститори и кредитори на неговата фирма за крипто инвестиции Alameda Research.

Окръжният съдия на САЩ Люис Каплан, който също така наложи финансови санкции в размер на повече от 11 млрд. долара, заяви, че е преценил наглостта на действията на Банкман-Фрийд, липсата на разкаяние и възможността той да извърши бъдещи престъпления.

„Съществува риск този човек да бъде в състояние да извърши нещо много лошо в бъдеще“, казва Каплан. „И това съвсем не е незначителен риск.“

Банкман-Фрид стоеше стоически, докато Каплан произнасяше присъдата. Майка му гледаше през прозореца на съдебната зала, а баща му беше свел глава в ръцете си.

Преди да бъде осъден, Банкман-Фрийд казал на съдията, че всеки ден го преследва това, което е изхвърлил.

„Съжалявам за случилото се на всеки етап“, каза основателят на FTX, който носеше дрехи от затвора с отбелязан тен, по време на 20-минутното си изявление. „В крайна сметка провалих всички, за които ме е грижа.“

Федералните прокурори заявиха, че Банкман-Фрийд е извършил една от най-големите финансови измами в историята на САЩ. Подхранван от алчност и високомерие, той е използвал парите на други хора, за да финансира разточителния си начин на живот, да прави рискови инвестиции и да преследва политическата си програма, според прокурорите.

Прокурорите поискаха от Каплан да осъди Банкман-Фрийд на 40 до 50 години затвор.

Банкман-Фрийд заяви, че е допуснал грешки, но той не признава, че е извършил престъпления.

„Това, което не чухме, е поемане на отговорност за лъжа, за кражба и за измама“, каза помощник-прокурорът на САЩ Николас Роос.

Адвокатите на Банкман-Фрийд бяха заявили, че присъда от не повече от шест години затвор е по-подходяща, твърдейки, че той все още има какво да предложи на обществото. Те посочиха аутизма му, дълбокото му разкаяние и благотворителните му дейности като причини за снизходителна присъда.

Адвокатът му Марк Мукаси заяви пред съдията, че Банкман-Фрийд не е „безмилостен финансов сериен убиец“, който се стреми да нарани хората.

„Сам Банкман-Фрийд не взема решения със злоба в сърцето“, каза Мукаси. „Той взема решения с математика в главата си.“ Адвокатите му планират да обжалват.

Малко вероятно е Банкман-Фрийд да излежи пълния срок поради включително добро поведение и други предпоставки, които могат да обръснат приблизително една трета от присъдата на обвиняемия, казаха консултанти по затворите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar