Игнатова, която завлече инвеститори с 4 млрд. долара, била ликвидирана или се криела в ОАЕ

    Изчезналата безследно криптокралица Ружа Игнатова притежава 230 хиляди биткойна на днешна стойност между 11 и 13 милиарда долара, сочат съдебни документи, цитирани от западни издания.

    Документите са подадени от жертви на схемата на Игнатова – OneСoin. Според тях тя е получила криптовалутата от член на кралското семейство в Дубай – шейх Сауд, който е син на един от най-богатите хора в емирството.

    Докладите сочат още, че криптокралицата може

    да има сметка

    в Обединената

    арабска банка

    на стойност 500

    милиона долара,

    както и 230 000 биткойна. Точните подробности за трансакциите не са ясни, но се твърди, че сделката се е състояла през октомври 2017 г., когато биткойните са се търгували за около 6 хил. долара за брой (в момента около $ 39 хил. за 1 биткойн, а доскоро над 50 000 долара за парче).

    Игнатова очевидно е започнала контрабанда на средства в Дубай малко след основаването на своята криптовалута Onecoin през 2014 г. Според лондонския адвокат Джонатан Леви българката е получила дипломатически пропуск от Междуправителствения фонд за съвместни действия за върхови постижения (ICAFE) и Обединените арабски емирства чрез съдействието на шейх Сауд. Благодарение на пропуска

    тя е можела

    да пътува

    безнаказано

    „Схемата на Понци“ (незаконна финансова операция) насочи милиарди към банки и недвижими имоти в Дубай, където се твърди, че е била подпомагана от Негово Превъзходителство шейх Сауд бин Фейсал ал Касими и бившия агент по недвижими имоти Мимун Мадани“, твърди финансовият журналист Рик Стивс. Репортерът също така описва трансакцията между богаташите, базирани в ОАЕ, за които се твърди, че са дали на Ружа Игнатова хиляди биткойни.

    „Шейх Ал Касими в добре документирана трансакция връчи флашки, съдържащи 230 000 биткойна на стойност около 50 млн. долара, в замяна на сега замразените банкови сметки на OneСoin, други активи и недвижими имоти в ОАЕ на стойност около 1 милиард долара“, отбелязва Рик Стивс в свой материал. Смята, че това е

    най-голямата

    трансакция в

    биткойни,

    която някога е била осъществявана.

    Издирваната българка пък може да се укрива на различни места или да е била ликвидирана. Различни доклади през последните години предполагат, че тя може да се намира в региона на ОАЕ, Гърция или Русия. Една от най-тиражираните версии е тази за Дубай, тъй като Обединените арабски емирства и САЩ не споделят споразумение за екстрадиция. Все пак до момента от нея няма и следа, въпреки че ФБР и други световни служби са по следите ѝ. Разследване за създателката на криптовалутата OneCoin разкрива, че тя е измамила инвеститори от цял свят с над $ 4 млрд. в периода 2014-2016 г.

    Ружа Игнатова стартира OneCoin през 2014 г. със Себастиан Гринууд, който прекара последните няколко години в затвора по няколко обвинения, свързани с измама на инвеститорите. За последно бе съобщено, че е водил преговори за споразумение за признаване на вина с прокурорите в Манхатън.

    В схемата влиза и брат ѝ Константин Игнатов. Двамата са родом от Русе, израстват в германския град Шрамберг. След като завършва гимназия през 1999 г., Ружа прави стръмна академична и професионална кариера, като измисля OneCoin. Твърди, че има и докторска степен по право от Оксфорд.

    Криптовалутата трябваше да бъде „убиец на биткойн“, но в действителност разследващи заявиха, че проектът никога не е използвал никакъв тип блокчейн технология. Вместо това той е служил за източването на богати инвеститори от цял свят, използвайки многостепенни маркетингови схеми, които подкрепяли фалшивата криптовалута. Инвеститорите били насърчавани да канят приятели и семейства да участват в OneCoin срещу малки комисиони. Ружа Игнатова провеждаше конференции по целия свят, представайки валутата си на пищни събития на места като Лондон и Дубай.

    Според Би Би Си част от милиардите, придобити чрез пирамидата, криптокралицата е

    вложила в скъпи

    апартаменти в

    София и Созопол

    и в огромна яхта

    на име „Давина“,

    на която певицата Биби Рекса направила частен концерт през 2017 г. „Зюддойче цайтунг“ пък разказва за пищно парти в Созопол през същата година, което е една от последните публични изяви на изпарилата се милиардерка. То е за кръщенето на малката ѝ дъщеричка и е под мотото „Алиса в Страната на чудесата“. Морският имот – нейна собственост, включва вила, басейн, лозе и триетажен частен хотел, а Ружа е облечена в скъп тоалет с блестящи камъни.

    Още в началото регулатори усетиха, че нещо не е наред. Българската Комисия за финансов надзор предупреди за рискове, свързани с криптовалути като OneCoin, през 2015 г. През 2016 г. властите в Хърватия, Швеция, Норвегия, Латвия, Унгария, Италия и няколко други държави започнаха да предупреждават инвеститорите срещу OneCoin в техните страни.

    Едва през 2017 г., когато

    Индия разкри

    Игнатова за

    измама на

    инвеститори

    и започна да арестува служители на OneCoin, пирамидата наистина започна да се разплита. Криптокралицата се оттегли като главен изпълнителен директор на OneCoin през март 2017 г., но после изчезна.

    През 2018 г. българските прокурори, заедно със служителите на Европол, нахлуха в офисите на OneCoin в София и краят на сагата стана официален. В началото на 2019 г. Игнатова беше обвинена задочно от американските власти за измами с ценни книжа и пране на пари.

    Марк Скот, адвокат, работил за OneCoin, беше осъден за пране на 400 милиона долара през 2019 г., а братът на Ружа – Константин, който пое компанията след изчезването ѝ, беше арестуван през 2019 г. По-късно той се призна за виновен по няколко обвинения, включително пране на пари и измами. Твърди се, че Константин помага на американските власти като част от споразумение.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar