Млад мъж отива на уъркшоп, за да разказва на деца как да пишат за природата. Задачата изглежда съвсем рутинна, все пак 39-годишният журналист води такива курсове от години, а с учениците си вече се е срещнал преднишния ден, когато е първото занятие.

Наглед простия курс обаче е доста сложен за водене. Лекторът е Димитър Кенаров, а датата – 3 септември 2020 г. Само няколко часа по-рано той е бил задържан от полицията по време на антиправителствените демонстрации в София. Там дори е ритнат точно под дясното око, а за това дали е бил арестуван, тепърва ще трябва да спори в съда с МВР.

„Изобщо не бях спал. След като ме освободиха от 5-о РУ, отидох първо до Съдебна медицина да ме освидетелстват. Дадох и няколко интервюта, а наближаваше 14 часът. Да, бях с насинено око, имах и други наранявания, но реших, че няма да се отказвам от всичко и ще изпълня задълженията, които имам към други хора и към децата“, връща лентата Кенаров.

Естествено,

веднага станал

звезда в очите

на децата

Те вече дори знаели, защото гледали новините, чули и по радиото. Така въпреки неприятните случки от предната вечер журналистът успял да проведе уъркшопа на тема как да пишем за природата.

Всъщност именно околната среда е причината Кенаров да е на злополучния протест, заради който новият вътрешен министър Бойко Рашков махна главния секретар на МВР Ивайло Иванов и шефа на СДВР Георги Хаджиев. В края на 90-те години на миналия век Димитър е ученик в Американския колеж. Започва живо да се интересува от природа и поезия. Написал есе за американски поет и искал да го публикуват в „Литературен вестник“. В онези времена обаче мейлът не е широко разпространен.

Вместо да пише по традиционната поща, Кенаров намира друго решение. Отишъл пред редакцията на „Литературен вестник“ и чакал поета и писател Георги Господинов, тогава редактор в изданието. „Не беше нещо драматично, слезе след не повече от 30 минути и си разменихме телефоните“, спомня си журналистът. Господинов бил впечатлен, публикувал творбата на Кенаров и така се зародило тяхното приятелство.

Двамата не спират да поддържат връзка и през 2001 г. Кенаров издава първата си стихосбирка „Пътуване към кухнята“, която излиза под редакцията именно на Господинов. Днес количествата от нея са изчерпани. Втората стихосбирка издава през 2010 г., отново е редактирана от Господинов. Озаглавена е „Апокрифни животни“. Журналистът, който, освен че пише, снима и броудкаства, е вегетарианец и смята, че животните имат чувства, не толкова различни от нашите. Затова

дарява приходите от

поетичното томче на

Софийския зоопарк

С тях директорът купува нови люлки за маймуните, с които да се „люлеят на стихотворения“.

Междувременно Кенаров се преориентира, учи в чужбина и следва в университета „Бъркли“, Калифорния. Дипломната му работа върху поезията на Уистън Хю Одън и Йосиф Бродски е удостоена с три академични награди. Освен с поезия, започва да се занимава активно и с журналистика. Предпочита свободната практика, защото така може сам да избира и отразява събитията, които са му интересни. В началото само пише и предлага репортажите си на западни издания. Сред тези, които избират да публикуват репортажите му, са престижните „Ескуайър“, „Ню Йорк Таймс“, „Форин полиси“ и други. Така дори печели грант и през 2014 година попада в Крим точно когато руснаците анексират полуострова и го откъсват от територията на Украйна.

Парите са достатъчни и Кенаров взема със себе си фотографката Боряна Кацарова. В един от дните там двамата вечерят в ресторант. Димитър обаче вижда как маскирани мъже влизат в съседната сграда, където офис има Асошиейтед прес. Кенаров усеща събитието, излиза навън, вади мобилния си телефон и започва да снима. За зла беда, докато прибират техниката на американската агенция, член от бандата забелязва Кенаров и се затичва към него. Секунди по-късно е на земята с пистолет, насочен към него. Грабват телефона от ръцете му, фотоапаратът на Кацарова също е задигнат.

И макар че тогава има опрян пистолет в главата, Кенаров не е бит заради работата си. Това му се случва чак на 2 септември. Мъжът е на протестите с камера с външен микрофон, сложил е и черен противогаз с надпис PRESS. Благодарение на него се разминава без последици, след като униформените почват да пръскат с лютив спрей протестиращите.

Вместо драмата да приключи с това, няколко униформени решават, че журналистът е бил от демонстрантите, които са ги замеряли с камъни, самоделни бомбички и други подръчни средства. Видеото как го влачат зад колоните на МС е сред най-споделяните. Докато го задържат, Кенаров крещи: „Журналист съм“.

Въпреки това обаче

следват

най-драматичните

часове в живота му

Всъщност какво се е случило, и до днес е предмет на правен спор между Кенаров и МВР. Журналистът казва, че е бил ритнат точно под окото, държан на земята и след това арестуван в столичното 5-о РУ.

Заповед за ареста му, оказва се, няма. Вместо това излиза, че бил поканен там, макар мнозина да казват, че са видели как журналистът е натоварен в камионетката на жандармерията.

И докато тези дни Бойко Рашков сменяше полицейски шефове, възмутен от кадрите с Кенаров, той продължава битката си с полицията в съда. МВР бе изискало справка от НАП дали си плаща данъците, както и от Съюза на българските журналисти, за да провери дали е член на организацията. Едва на заседанието в четвъртък полицията се отказа от тези проверки. Те са по делото, с което жали незаконния си арест. За да го спечели, първо трябва да докаже, че е бил задържан.

Междувременно удря на камък в опитите си да докаже, че е жертва на полицейско насилие. Поне засега.

Докато води всички тези битки обаче, литературата отново му намигва. През 2009 г. неговият англоезичен труд за историята на македонски сериен убиец е публикувана в няколко издания. Тя е доста интересна. Оказва се, че убиецът е местен журналист, който отразява историята. Творбата на Кенаров впечатлява немското издание „Щерн“, което я превежда и публикува. Само преди месец се разбра, че тя ще оживее и като подкаст. Той ще бъде публикуван на платформата за аудиокниги на „Амазон“ – „Аудъбъл“. Историята ще бъде разказана от актьора Николай Костер-Валдау, който стана популярен като Джейми Ланистър в „Игра на тронове“. Очаква се подкастът да излезе по-късно тази година. (24часа)

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar