Крайнодесният френски есеист Ален Сорал беше осъден днес във Франция на една година затвор за оспорване на съществуването на холокоста, предаде агенция „Франс прес“.

60-годишният Сорал, чието истинско име е Ален Боне, беше осъден за това, че публикувал на сайта си спорни заключения на адвоката си, направени във връзка с друго съдебно дело. Сорал не присъства в съдебната зала по време на заседанието, протекло при закрити врата в съд в Париж, и беше издадена заповед за ареста му.

Адвокатът на Сорал – Дамиен Вигие, пък беше осъден на 5000 евро глоба за съучастничество заради съдържанието на публикуваните негови заключения. Съдът наложи по-строго наказание от исканото от прокурора.

Сорал вече е осъждан няколко пъти, най-вече за подбуждане на расова омраза. По време на съдебното заседание на 5 март обвинението поиска 6 месеца затвор за Сорал и глоба от 15 000 евро за адвоката му.

Сорал и Вигие трябва да платят символично едно евро за нанесени щети и лихви на четири антирасистки организации, конституирани като цивилни страни по делото, както и по 1500 евро на всяка една от тях за разноски по делото.

През 2016 г. сайтът на Ален Сорал „Равенство и помирение“ публикува рисунка, на която лицето на Чарли Чаплин е пред еврейската звезда, а текстът към нея гласи „Къде си, холокост?“. Заради тази публикация, определена като негативна, Сорал бе осъден на 10 000 евро глоба, като в случай на неплащането й той може да влезе в затвора.

През ноември 2017 г. същият сайт публикува заключения на адвоката на Сорал, а на придружаващата текста рисунка имаше обувка и перука. „Обувките и косите са свързани с паметните места, които са обособени като места за поклонение. Там такива предмети са струпани на купчини, за да направи силно впечатление на човешкото въображение“, се казваше в заключенията на адвокат Вигие. „Косите се режат на всички места за масово задържане и това се обяснява с хигиената“, добавя Вигие в заключенията си и цитира отрицателя на холокоста Робер Фарисон.

Що се отнася до други два елемента от рисунката към тези заключения, а именно „сапун и абажур“, адвокатът казва, че сапуните, направени от нацистите от човешка мазнина, или абажурите, направени от човешка кожа, са единствено „военна пропаганда“.

След публикуването на заключенията на адвоката две еврейски организации във Франция подадоха сигнал в прокуратурата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar