Софийският градски съд не даде ход на делото срещу Столичната община за мръсния въздух в града и го отложи за 20 май. Причината бе неявяване на двама граждани, присъединили се като частни ищци към неправителствените организации, обединени в „Група за чист въздух“, които са инициатори на процеса. Заради процедурни неуредици съдията отстрани едно от физическите лица, а „Група за чист въздух“ поискаха в бъдеще да не се конституират нови граждани или юридически лица в спора. Мотивът бе, че в противен случай се създава възможност стартът на делото да се отлага още.

Основните обвинения на сдруженията са, че с начина си на управление Столичната община носи вина за високите нива на замърсяване на атмосферата с фини прахови частици и че не изпълнява задължението си за коректно информиране на софиянци за нивата на замърсяване. От „Група за чист въздух“ смятат още, че управата на града не предприема адекватни мерки за справяне с проблема. Визираният от групата период е от началото на 2015 г. до 9 май 2017 г.

„Ако успеем с делото, то ще потвърди, че Столичната община е бездействала и не си е свършила задължението. Всеки гражданин, който смята, че е претърпял някакви вреди, ще може да стъпи на него и да заведе дело. Няма да е необходимо да доказва, че общината е в нарушение, защото ние вече ще сме го доказали. Единствено ще трябва да докаже, че страда от заболяване, което се е повлияло негативно и да докаже какви средства е изгубил заради това. Или че има нематериален интерес – страдал е, влизал е в болница“, коментира координаторът на „За Земята“ Ивайло Попов, цитиран от БГНЕС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar