„Сега“ осъди окончателно антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да предостави данни за цената на производството по конфискация срещу банкера Цветан Василев. Решението на Върховния административен съд е от 5 юни и все още не е изпълнено от ведомството на Пламен Георгиев. На 6 юни след напомняне, че има окончателно съдебно решение срещу тях, говорителката на комисията обясни, че „след като КПКОНПИ получи официално решението на съда, ще предприеме действия съгласно указанията“. „Както е добре известно, окончателните решения не се изпращат“, напомни адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“, който води делото на „Сега“.

ВАС потвърди решението на първата инстанция информацията да бъде предоставена до 14 дни след влизането в сила на съдебния акт. От първата инстанция – административния съд в София (АССГ), потвърдиха, че решението е влязло в сила.

През октомври 2017 г. АССГ отмени отказа на Георгиев да предостави на „Сега“ данни какви разходи е направила комисията в производството, което води срещу собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Георгиев отказа информация дали властите в Швейцария са уважили негово искане за обезпечителни мерки върху имотите на Василев и семейството му там. Съпругата на бившия банкер Антоанета Василева заяви в телевизионно интервю, че комисията дължи разноски на Швейцария. С аргумента, че това е служебна тайна, Георгиев отказа да отговори вярно ли е това, в какъв размер са, платени ли са, както и дали има откази и от други държави и съответно разноски. „Сега“ попита и какви други разходи са направени във връзка с проверката на имуществото на банкера и на семейството му. При внасянето на иска за конфискация в съда Георгиев обяви, че той е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали тежат близо 6 тона. „Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес“, обясни той. На въпрос за каква сума става дума, отговорът беше, че „това е търговска тайна“.

На две инстанции съдът отхвърли аргументите на Георгиев и нареди информацията да бъде предоставена, тъй като е от обществен интерес и не е класифицирана. Магистратите припомнят, че става въпрос за харчене на публични бюджетни средства и комисията дължи прозрачност. Тези разходи не могат да бъдат окачествени като „търговска тайна“ – действията на КПКОНПИ в обхвата на извършваната проверка на имуществото на проверяваното лице не е производствена или стопанска дейност, аргументират се тримата върховни съдии – Еманоил Митев, Здравка Шуменска и Емил Димитров.

ПРЕПЯТСТВАНЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО

Адвокат Кашъмов коментира още, че „неизпълнението на съдебно решение представлява дори углавно престъпление, ако е извършено умишлено с цел препятстване на правосъдието“. Той напомни, че това е и административно нарушение по АПК и по Закона за достъп до обществена информация. „Не намирам за редно държавните институции да се правят на не чули и не видели, когато има съдебно решение“, допълни той. По думите му публикуването на решението на ВАС на сайта на институцията е напълно достатъчно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar