Председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов няма никакъв принос за отпадането на мониторинга по глава правосъдие, непрекъснато критикува и няма проактивно поведение, за да промени тези неща, за които твърди, че не са изпълнение. Това заяви пред Канал 3 представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

По думите му, след като Лозан Панов счита, че не са изпълнени достатъчно препоръките от Брюксел, може да подаде оставка като председател на ВКС, но не желае да го направи, а вероятно предпочита да пречи за преодоляването на проблемите в съдебната система.

Не мога да кажа, че Лозан Панов би повлиял толкова много, че да промени мнението на много колеги

Той си има своите разбирания и позиции. Твърди, че това са лично негови, но това колко са споделени не можем да кажем. Искрено се надява и той да излезе и да каже дали е бил войник. Това е малко лична информация, най-добре би било сам да каже защо не е бил в казармата“, коментира още Магдалинчев. По отношение на тримата големи и предложението на министъра на правосъдието Данаил Кирилов за възможност за тяхното разследване с разрешение от ВСС, Боян Магдалинчев коментира, че и в момента им текст в Конституцията на Република България чл. 120 ал 3, който предвижда принципна възможност за отговорност на тримата големи и предстрочното прекратяване на мандата им.

По отношението на тримата големи, по-особеното е ако има присъда лишаване от свобода

Това са принципни възможности и наред с редовите магистрати и за тях има такава възможност“, обясни Магдалинчев. „В Конституцията и в Закона за съдебната власт за тримата големи са предвидени абсолютно еднакви правила. Предвидени са и в Конституцията такива за отстраняване от длъжност. Това, което не е предвидено е когато има умишлено извършено престъпление към какво да се пристъпи. Те са магистрати както всички останали, допълни още той. От делото „Колев и Колев“ се прие, че главният прокурор има твърде голяма власт. Сега се предлагат текстове за тримата големи . Защо да изключваме възможността другите двамата големи да извършат умишлено престъпление, дори побоят може да бъде такова,попита Магдалинчев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar