Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е на път да се сдобие със собствен имот в центъра на София. Министерският съвет реши вчера да отпусне 25.4 млн. лв. за покупката на сграда, в която ще се нанесат служителите на комисията. В нея в момента работят близо 300 души, но половината от тях са към териториалните й звена. Шестетажният имот – „Офис парк Централ“, е разположен на столичната ул. „Козлодуй“ 4 в район „Сердика“.

Според правителственото съобщение теренът е с обща площ 1641 кв. м. Застроената площ е 935 кв. м. Всъщност става дума за сграда с обща разгъната площ от над 11 000 кв. м, става ясно от сайта на проекта. Тя се строи от Красимир Георгиев, който притежава и сградата на някогашния театър „Ренесанс“, бивше кино „Георги Димитров“ на площад „Възраждане“ – последно известна като дискотеката „Син Сити“, в която миналата година избухна съмнителен пожар. През 2015 г. той съобщи, че има намерение да разруши сградата, в която се помещава „Син Сити“, и да построи петзвезден хотел. Оказа се обаче, че зданието е част от групов паметник на културата, обявен през 1976 г.

„Офис парк Централ“, както и парцелът под него са с две ипотеки в Банка ДСК. Едната е само на името на „Централ Форум“ и е на стойност 480 хил. лв., а втората е заедно с друго дружество на Георгиев – „К.Г. Красимир Георгиев“, и е както за имота и парцела, така и за други обекти на дружествата – хотел „Централ“ и хотел „Централ Форум“, на стойност 6.8 млн. лв., съобщава „Капитал“.
В момента част от сградата е дадена под наем на аутсорсинг компанията „60K“, но фирмата още не се е нанесла.

Самият Красимир Георгиев беше втори в листата на ВМРО на парламентарните избори през май 2013 г. за 23-ти многомандатен избирателен район в столицата, където водач беше Ангел Джамбазки, написа Медиапул. ДКСИ е в ресора на вицепремиера и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Георгиев коментира пред агенцията, че никога не е членувал в политически партии, а в листата на ВМРО влязъл от гражданската квота. Не отрича, че се познава с лидера на ВМРО, но твърди, че двамата не са се виждали, откакто е станал вицепремиер и министър на отбраната.

„Името на Красимир Каракачанов по никакъв начин не е замесено в сделката. Ползвана е професионална компания за управление на имоти, а за да е сигурно, че всичко е прозрачно, лично финансовият министър Владислав Горанов и главният прокурор Сотир Цацаров направиха оглед на обекта“, казва Красимир Георгиев пред Медиапул. „Няма далавера в случая“, допълва той.

Според брокери обаче цената е твърде висока. Решението на правителството да купи сградата от близък до ВМРО бизнесмен идва в разгара на скандала с друг довереник на същата партия – Петър Харалампиев, назначен за шеф на Държавната агенция за българите в чужбина по предложение на партийния лидер Красимир Каракачанов и вече с повдигнато обвинение за лидер на организирана престъпна група, събирала подкупи и извършвала длъжностни и документни престъпления.

Още през 2006 година името на Красимир Георгиев беше замесено със сделка за стопанисване на езерото Ариана в столицата. Фирма „Профудс“, в която той е бил съдружник тогава, получи правото за експлоатация за пет години без обявен конкурс. От кметството тогава се оправдаха, че никоя друга компания не е проявила интерес да инвестира 3 млн. лв. за реконструкция на езерото. Договорът между общината и „Профудс“ е за изграждане на зимна пързалка, лодки, водни колела, бирария, детски кът и кафене, атракционно заведение на плаващ понтон. По тогавашна информация фирмата е плащала символичен наем от около 2000-3000 лв. месечно. Шест години по-късно, през 2012 г., когато договорът е приключил, фирмата все още стопанисваше апетитния имот около езерото Ариана, но вече незаконно.

Според управляващите сградата покрива основните изисквания на ДКСИ и отговаря на нуждите и специфичните изисквания на държавния орган, гласи съобщението на МС. На председателя на ДКСИ Борис Димитров се възлага да сключи договора за покупка на имота.

ДКСИ в момента се помещава на столичната улица „Черковна“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar