Бюджетите за съдебната власт и МВР за следващата година бяха приети от ресорните комисии в парламента без съществени дебати. Против предвидените пари за следващата година се обявиха само депутатите от БСП.

За пръв път поне от 2009 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) е съгласен с предложения от Министерството на финансите бюджет. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група по правни въпроси Десислава Атанасова (ГЕРБ). Нейният съпартиец – Анна Александрова каза, че не помни някога Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) да е одобрявал предложените на институцията пари.

Това е равносметката от обсъждането на проектобюджета за 2019 г. в правната комисия.

Против него се обявиха само депутатите от БСП, но обсъжданията бяха определени от всички народни представители като неконструктивни. Председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместникът му Атанасова обвиниха колегите си от БСП в манипулации и спекулации.

Отговаряше им Крум Зарков (БСП), който държеше на въпроса си, който бе към представляващия ВСС Боян Магдалинчев – защо съветът се е отказал от исканите пари и се е съгласил с предложените от финансовото министерство. Първоначално ВСС предвиди бюджет, според който заплатите в системата трябваше да бъдат увеличени със 17 %. Така с предложения от финансовото министерство проектобюджет се получи разминаване от 103 млн. лв. Последва вълна от недоволство на магистрати и служители от цялата страната и среща между главния прокурор Сотир Цацаров и финансовия министър Владислав Горанов. След срещата позициите се сближиха и разликата между предлагано и искано се стопи до 65 млн лв.

Изненадващо ВСС се съгласи с това положение и се отказа от своето решение за 17-процентно увеличение и обяви, че заплатите ще се повишат с 10 %.

Увеличението на възнагражденията в съдебната система е нормативен въпрос. Тъй като в съдебния закон е записано, че най-ниската заплата в съдебната власт се равнява на две средни заплати в бюджетната сфера. Промяна на последната трябва да доведе до промяна и на възнагражденията на магистратите и съдебните служители.

Затова и депутатите от БСП настояваха да разберат защо ВСС се е съгласил на по-малкото пари като посочиха, че така или съветът е искал повече, отколкото му е нужно, или финансовото министерство предлага по-малко, отколкото трябва по закон.

До изясняване на въпросите не се стигна като Зарков обяви, че ще развият подробно аргументите си и ще направят своите предложения в пленарната зала. Все пак проектопарите за съдебната власт бяха приети с 11 гласа „за“ и 5 „против“.

БСП във вътрешната комисия: Част от парламентарната игра е да не подкрепим бюджета

Днес депутатите и от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред разгледаха проектобюджета на МВР за следващата година. В негова защита пред народните представители говориха вътрешният министър Младен Маринов и заместникът му Красимир Ципов. Маринов обясни, че 25 сгради на областните дирекции на МВР се санират с евросредства. А в бюджета за следващата година са предвидени случаите, в които санирането ще става със съфинансиране от вътрешното министерство. Той добави, че 70 % от отпуснатите от Европейската комисия 160 млн. лв. за бежанския въпрос са вече усвоени, т.е. вътрешното ведомство ползва всички механизми за подобряване на техниката, оборудването и сградната база.

Депутатите от БСП заявиха, че в бюджета не е предвидена дигитализация на ведомството и поискаха ясен отговор от министъра дали е доволен от тези пари и дали с тях ще гарантира по-добро качество на услугата „Сигурност“.

Вътрешният министър обясни, че предвидените в бюджета пари са за заплати на 47 500 щатове. В тях се включват и нужните средства за обезщетения при напускането на служителите по Закона за държавния служител, които са достигнали пенсионна възраст. Със законопроекта за държавния бюджет за 2019 г. бе приета промяна, според която държавните служители, които получават пенсия трябва да напуснат. Най-много от тях са в МВР като според вътрешния министър бройката им е 250 човека.

Народните представители от левицата заявиха, че няма да подкрепят бюджета, което е част от парламентарната игра. Посочиха и някои аргументи, свързани с лошите условия на работа на полицаите – част от тях носят личните си компютри, за да могат да работят. Двама или трима разследващи се побират в един кабинет и др.

В защита на работата на МВР се обяви бившият вътрешен министър – сега депутат, Валентин Радев. Той каза, че вътрешното ведомство е отпуснало по 150 хил.лв. на всяка областна дирекция, защото имало места, където служителите купуват дори тоалетна хартия и трябвало всичко да бъде уредено, а „те да се занимават само с преследване на престъпниците“. Затова той искал да се дадат повече пари на областните дирекции, но синдикатите го убедили, че е по-важно увеличението на заплатите и дадените на МВР пари отишли за по-високи възнаграждения. Радев разказа и друг аргумент – при назначаване на нови полицаи основният проблем бил че често „нивото на кандидатите не е това, което искаме“, а с увеличаване на заплатите е можело да се привлекат по-добри кандидати.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar