От тях регистрирани са 212. След изземването на всички вещи, което още не е приключило, ще има съдебно- археологическа експертиза

Конфискуваните предмети са веществени доказателства, няма достъп до тях

6332 са откритите до момента артефакти в офиса на Васил Божков, който е с 18 обвинения, включително и за лидер на две престъпни групи. Още в края на януари обаче от Специализираната прокуратура, която води разследванията срещу бизнесмена, прогнозираха, че бройката на предметите, които притежават белези на културни ценности, ще надхвърли 10 000.

Те били навсякъде в помещенията, включително в мазето, гаража и абонатната станция на ул. „Московска“ 43.

Там се помещава музей „Васил Божков“ към фондация „Тракия“. По документ за собственост сградата се състои от сутерен, три етажа и подпокривно пространство. Предмети с културна стойност бяха открити и в дома на Божков на бул. „Васил Левски“.

От всички хиляди артефакти регистрирани по реда на Закона за културното наследство обаче са едва 212.

Претърсването и изземването в сградата на „Московска“ 43

започна

на 30 януари

с разрешение на

специализирания

съд

Два дни преди това Божков се сдоби с първите обвинения. Те бяха срещу финансовата и данъчната система, включително и за неплащането на 700 млн. лева такси от лотарийни игри. Малко по-късно му беше повдигнато и обвинение за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

Претърсването в офиса му стартира с цялостен оглед, заснемане и фиксиране по установения в закона ред на всички помещения в сградата, като всяко едно от тях било условно номерирано. Откритите предмети, носещи белезите на движими културни ценности, били фотографирани в присъствието на поемни лица, на управителя на „Нове Интернал“ ЕООД, упълномощени юристи от фондация „Тракия“, археолози и реставратори, представители на Министерството на културата и на фондация „Тракия“.

След изземването на всички вещи, което още не е приключило, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза, която ще бъде възложена на екип от международни експерти.

Предметите, иззети от офиса на Божков отпътуват към Националния исторически музей (НИМ) и Националната художествена галерия (НХГ).

Всички уредници, изкуствоведи, реставратори от двете институции са строго предупредени от прокуратурата да не правят никакъв коментар за вида, състоянието и ценността на експонатите.

Никой няма достъп до списъка. И този процес може да продължи години.

Една изложба

обаче в НГ

„Квадрат 500“

разбуни духовете

Тя бе обявена като „Три творби на Кристо от частни колекции“. За едната работа се знаеше, че е предоставена от галерия „Оборище 5“, другата от Спас Русев – оригинална рисунка за проекта „Обградените острови“. Третата е от анонимен колекционер. Това даде храна на някои художници да твърдят, че може би е притежание на Васил Божков. (Той иначе е фен на старите български майстори и на антиките – б.а.)

„Това е абсолютно невъзможно“, бе реакцията на експертите от НХГ. Всички предмети са изземвани като веществени доказателства и процесът по описването им продължава. Някои от тях, които са били свидетели по дела с произведения на изкуството, припомнят, че

подобни процеси

продължават

5-10 г.

с многобройни

свидетелства

Служителите на НГ само помагат за описването на картините, дават дежурства, което отнема ценен ресурс на без това малкия персонал, натоварен с тази задача. Те се пазят в депата при същите условия като и другите експоната на националната институция и нито една не може да бъде изнесена оттам.

„Към настоящия момент информацията по отношение на колекцията на фондация „Тракия“ е обект на проверка от разследващите органи“, бе лаконичният отговор от Министерството на културата, когато ги попитахме възможно ли е предмети от нея да влязат в изложба.

Една изложба се прави едва когато се сключи договор със собствениците на картините, уредят се застраховки и още много детайли. След 10-15 години може и да приключат следствените дела и да видим нещо от „Колекцията Божков“, но и това дори е твърде оптимистичен срок, казват екперти от Националната галерия.

Както досега не сме видели и картините на КТБ, прибрани преди 6 г, дават пример изкуствоведи. В замяна на това

към колекциите

на Божков има

два луксозни

каталога с

великолепни

снимки,

дело на най-добрите български познавачи както на антиките, така и на класиците на българската живопис.

Според фондация „Тракия“ „всяко транспортиране и манипулиране на предметите, без да бъдат спазени строгите международни стандарти за третиране на културни ценности, би довело до тяхното нараняване или унищожаване. При хипотетичното незаконно транспортиране на предмет от наброяващата над 3000 археологически материала в колекцията, за него трябва да бъде изготвен паспорт, състоянието му да бъде двустранно описано от експерти и да бъде изработена специална опаковка с уникално „легло“ по формата на конкретния предмет. Така опакованият предмет трябва да бъде поставен в огнеупорен, херметически затворен контейнер, който трябва да престои минимум 24 часа в помещението за климатизация, преди да бъде изнесен. Държавните музеи не разполагат с такъв брой контейнери и подобни опаковки не са изработени. Това е огромен ресурс, който трябва да бъде осигурен от ангажираните институции“.

От прокуратурата неведнъж увериха, че изземването на описаните вещи се извършва при стриктно спазване на всички правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти с оглед максимално запазване на автентичността им.

„Всяка вещ подробно се описва, фотографира и опакова от експертите и реставраторите от НИМ, а след това се транспортира и оставя на съхранение в помещения на НИМ и НХГ“, съобщиха преди време от Специализираната прокуратура.

„Искаме да обърнем внимание и на друг важен казус, по който досега никой от властите не е направил изявление – застраховката на предметите от колекцията. В момента, в който предмет бъде изнесен от сградата на музей „Васил Божков“, неговата застраховка спира да е валидна. За целта е необходимо на всеки предмет да бъде направена оценка от експертни застрахователи. За сравнение даваме застраховката на 62-та предмета, участвали в последната ни изложба, чиято застраховка при преместването им възлизаше на милиони евро“, коментираха неотдавна от фондация „Тракия“.

Сега телефонът им не отговаря. Проф. Инкова – експерт по реставрацията на метали, и председателят на фондацията Кирил Христосков не бяха открити за коментар.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar