Очаква се да извлекат над 600 кг от най-скъпата дрога – достатъчни да задоволят пазара у нас за 10 г. напред след разреждането

Бившият митнически шеф Красимир Керемидчийски е бизнес партньор с руснаци, разследва се дали белият прах е трябвало да пътува на север по море

Другият арестуван Огнян Асенов е биотерапевт и знахар от Бургас
Бум на кокаин в цяла Европа отчита доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите

Двата камиона с кокаин, които бяха заловени от ГДБОП в петък вечерта, са превозвали над 2 пъти повече от белия прах, отколкото е заловеното количество за цялата 2019 г., показа проверка на „24 часа“.

Ако във всеки от 6700-те кашона с лайм са импрегнирани около 100 г, каквито са предварителните данни, то общото количеството ще е 670 кг.
За цялата 2019 г. МВР е заловило 318 кг кокаин, или повече от два пъти по-малко. За 2018 г. разследващите са иззели само 22 кг от най-скъпата дрога.
Огромното количество, което се очаква да се извлече от кашоните с лайм, е без аналог сред заловените пратки в последните 5 г. Статистиката в годините назад показва, че през 2015 г. са заловени 9 кг, през 2016-а г. – 90 кг и през 2017 г – 42 кг.
Цифрата за 2019 г. например щеше да е още по-малка, ако лодка на трафиканти не се беше обърнала в устието на р. Дунав, която се влива в Черно море на румънска територия. Тогава полицията там събра тонове кокаин в пакети от по 25 кг. Последва информация от Румъния към България, че е възможно течението на морето да носи пакети с дрога на юг. Тогава започнаха да изплуват пакетите, „облечени“ със спасителни жилетки, опаковани в непромокаема хартия в различни цветове и обозначени с различни кодови знаци. Граничарите събраха общо 212 кг от морето на териториите на областите Добрич и Варна. Разследванията по тях още продължават, но няма арестувани. Ако
212-те кг изплувал
„румънски“
кокаин
се извади от общото заловено количество у нас през последните 5 г. то в камионите от петък има дрога, колкото хванатата от 2014 г. до началото на 2020-а.
За разлика от морските находки,= за камиона от борсата в столичния кв. „Слатина“ и този до Ихтиман са арестувани двама бизнесмени. Те са собственици на фирмчи, които са получатели на стоката. Това са Огнян Асенов и Красимир Керемидчийски, които съдът остави за постоянно в ареста. Първият е собственик на „Фрут Трейд БГ 01“ ЕООД, която е получател на единия тир. Регистрирана е през август м.г. и до този момент няма дейност.
Керемидчийски е бил началник на столичната митница за няколко месеца през 2001 г., но от много години се занимава с бизнес. Той е получател на другия камион с лайм чред фирмата си „Екотерма“ ЕООД, която иначе отглежда малини, касис и боровинки около София, замразява ги и ги изнася за Европа, САЩ и Канада.
Асенов и Керемидчийски не са осъждани, нямат криминални прояви и за първи път попадат в разработка на наркотрафик.
От публичните изявления по темата със заловените два тира с лайм и кокаин става ясно, че дрогата е предназначена за българския пазар. Подобно количество обаче би задоволило пазара у нас за много години напред след разреждането му, изчисляват експерти. Разследването по случая с дрогата в кашоните с лайм продължава заедно с партньорски служби за сигурност. Не се изключва вариант и дрогата да е била предназначена за износ, научи „24 часа“.
Красимир
Керемидчийски е
купил строителна
фирма от двама
руски граждани – Чесноков и Безмен

Другият – Огнян Асенов, е родом от Видин, но живее в Бургас. През миналата година полицаи от морския град откриха 76 кг чист кокаин в склад на пристанището там, който беше скрит в кашони с банани.
Това е втората по големина пратка за миналата година след пакетите с над 212 кг кокаин, които изплуваха до Шабла и Варна със спасителни жилетки.
Северните
европейски
държави или
Русия са
възможните
дестинации,
до които е трябвало да пътува по море кокаинът след като мине през България. Пред съда в неделя Красимир Керемидчийски разказа, че кашоните с лайм са престояли 10 дни в склада му до Ихтиман и не е предполагал, че в тях има дрога.
Всъщност кашоните с лайм пристигат от Колумбия. На пристанището в Солун са разтоварени и прехвърлени на два тира. Според бранда на камиона, задържан на тържището в „Слатина“, превозвач е голяма логистична компания със седалище в Копенхаген. Тя е същата, която поиска да натовари балите с италиански боклук, които чакаха над 3 месеца на пристанището във Варна. Компанията обаче е само превозвач и доставя стоката до получателя.
Конфискуваните количества кокаин в Европа са на рекордни нива, сочи докладът на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите за 2019 г. Според документа кокаинът влиза в Европа по много маршрути и способи, но най-вече с големи пратки, пренасяни с контейнери през големите пристанища, какъвто е случаят с този, заловен в „Слатина“ и Ихтиман.
„Наркотикът се транспортира от различни начални точки в Южна и Централна Америка до Европа по различни начини, включително с пътнически, товарни и частни въздухоплавателни средства, яхти и други малки плавателни съдове. Най-големи количества се пренасят незаконно чрез товарни кораби, най-вече в контейнери. Карибският регион, Западна и Северна Африка са важни транзитни зони за внасяния в Европа. Конфискуваният кокаин в Европейския съюз достигна рекордни стойности“, пише в доклада. През 2017 г. например са отчетени 140 т. Предишното рекордно количество е регистрирано през 2006 г., но е с 20 т по-малко. Само в Белгия и Испания са заловени 86 тона.
На 26 януари т.г. гръцката полиция залови 1,2 тона кокаин за 500 млн. евро. През декември в Полша хванаха 2 тона, а през август в Хамбург – 4,5 тона.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar