Ковчежникът на Ватикана и трети по ранг човек в управлението на Католическата църква, австралийският кардинал Джордж Пел, ще бъде изправен пред съд заради обвинения в сексуални престъпления срещу малолетни, предаде Би Би Си. Съдийката Белинда Уолингтън от Мелбърн реши, че съществуват достатъчно доказателства, за да бъде заведено дело срещу Пел, който твърди, че е невинен. От март месец насам бяха изслушани повече от 30 свидетели и на базата на техните показания съдийката взе решението. 76-годишният кардинал Джордж Пел е и най-висшият представител на Ватикана, който ще бъде съден за сексуални посегателства.

Скандалът се разрази в края на юни м.г., а обвиненията срещу най-високопоставения католически духовник в Австралия датират отпреди четири десетилетия. След избухването на скандала кардинал Пел излезе в отпуск и се върна от Ватикана в Австралия, за да се защитава.

ОБВИНЕНИЯ

Срещу Джордж Пел са внесени жалби за извършвани сексуални посегателства в австралийския град Баларат в периода между 1976 г и 1980 г. Тогава той е бил свещеник там. Оплаквания срещу него има и за времето, когато е бил архиепископ в Източен Мелбърн от 1996 до 2001 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar