Шведската компания NordDDB и автомобилният концерн „Фолксваген“ разработиха нов тип калъфи за телефон с една единствена цел – да спрат масовата практика на писане на съобщения в социалните мрежи по време на шофиране. Протекторите са твърди, тежки и напомнят постоянно за опасностите от подобни действия зад волана. Но как един калъф на телефон може да промени вредния навик?

Протекторите са направени от катастрофирали автомобили и по-точно от металните им елементи. Някои ще си кажат, че не биха се впечатлили от подобно нещо, но създателите на калъфите вярват, че в момента, в който шофьорът посегне към телефона си, за да напише съобщение, и усети по пръстите си студения метал с надраскана след катастрофата повърхност, веднага ще се откаже и ще постави двете си ръце върху волана.

Двете компании са разработили идеята след приемането на нов закон в Швеция от февруари тази година. Той предвижда ефективни наказания за всеки, който използва телефона си по време на шофиране. Въпреки това все още не е отчетен спад на произшествия от този тип.

До момента са произведени 153 калъфа за телефон от катастрофирали коли. Точно толкова са и тежките пътни произшествия в Швеция в първия месец след приемането на закона.

„Това е мълчаливо напомняне какво не трябва да правите, докато шофирате. Изпращането на съобщение увеличава риска от катастрофа 23 пъти“, заяви мениджърът на „Фолксваген“ Йохан Карлсон.

Важно уточнение е, че към момента всички калъфи са предназначени за „Айфон 8“. Те могат да бъдат поръчани онлайн и струват 70 долара. Всеки от тях е ръчно изработен и има свой собствен номер, гравиран върху него. Част от парите ще отиват за лечение на пострадали при катастрофи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar