• Адвокат Таня Радуловска (в средата) поиска време, за да се запознае с документите. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Общината удължи сроковете по

една от програмите, спряна заради

жалба на Росина Станиславова

Новопостъпил класьор с документи отложи едно от двете дела, които кметицата на район „Красно село“ Росина Станиславова води срещу Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) заради глоби за конфликт на интереси. То тръгна в Софийския административен съд в понеделник, но почти веднага се разбра, че ще продължи на 6 декември. Причината – първоначално преписката била 40 страници, но дошъл още един том – класьор с доказателства, които защитата трябва да прочете. Затова адвокатката на Станиславова Таня Радуловска поиска време. Самата кметица не дойде, но тя не е и длъжна.

Делото е срещу 5 хил. лв. глоба, които председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров и комисарите ѝ наложиха за конфликт на интереси, защото назначила дъщеря си като сътрудник по проект за социалния патронаж.

В края на септември първият съдия, на когото се паднало делото, си направил отвод с мотива, че от 2016 г. живее в район „Красно село“ и въпреки че нямал лична заинтересованост, можело да се създаде впечатление за евентуална пристрастност.

Решението на КПКОНПИ излезе през юли тази година. На 18 май 2020 г. кметицата сключила с дъщеря си договор за 8-часов работен ден. Два дни по-рано – на 15 май 2020 г., на електронната страница на „Красно село“ било публикувано съобщение за стартиране на кампания за набиране на сътрудници по проекта. Дъщерята на Станиславова била одобрена от комисия по проекта в състав, определен от майка ѝ в качеството ѝ на кмет. На 8 юни 2020 г. било сключено допълнително споразумение, с което работният ден и възнаграждението ѝ се намалявали наполовина, а два дни по-късно – на 10 юни, трудовият договор бил прекратен. Станиславова казала пред КПКОНПИ, че е назначила дъщеря си, защото заради пандемията липсвали достатъчно хора, които да движат административните процедури по изпълнението на проекта.

Второто дело, което тя води срещу комисията и е насрочено за четвъртък, е срещу решение от 9 юни 2021 г. То отново е за конфликт на интереси – Станиславова е определила сама себе си като ръководител на проект за социцалния патронаж. КПКОНПИ я глоби 15 000 лв., както и с отнемане в полза на държавата на сумата, която е получила – 9981,46 лв. И по това дело защитата ще иска да чете постъпил от антикорупционната комисия класьор с документи.

Междувременно общината удължи сроковете по програма „Европа“, която беше спряна заради жалба на Станиславова. Тя блокира 44 одобрени проекта на около 70 хил. ученици, учители, деца с увреждания, лекари и възстановили се от COVID-19 пациенти. Те ще имат нови срокове, след като Административният съд – София-град, остави без разглеждане жалбата на Станиславова и прекратява производството по образуваното дело.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar