Най-вероятната причина за трагедията в старческия дом в село Рояк е неизправност в електрическата система. Предполага се, че огънят е тръгнал от късо съединение в бойлерното помощение в подпокривното пространство на дома Оглед на местопроизшествие трябва да установи какво е довело до огнения ад, образувано е досъдебно производство от Окръжната прокуратура във Варна.

„Продължават разпитите на очевидците, които са били ангажирани с гасенето, които са констатирали пожар. Огнището на пожара е локализирано, действително съвпада с т.нар. бойлерно помещение. Там е имало работещ бойлер“, каза окръжният прокурор Красимир Конов.

Оцелелите 49 обитатели на дома са настанени в хотел в село Аспарухово. Те са възраст между 65 и 90 години. „Всички бяха много притеснени, под стрес, някои с високо кръвно, други с главоболие, вдишали са дима с въглероден диоксид… Имат нужда от консултация с кардиолог, пулмолог и с други лекари-специалисти. Някои от тях не са подвижни, използват инвалидни колички, други имат нужда от придружител, от проходилки… Държавата трябва да помогне на тези хора с каквото е необходимо, защото те сами на себе си не могат да бъдат полезни – състоянието им е наистина тежко“, каза пред БНР д-р Любомир Иванов, който е отишъл като доброволец в селото.

Социалният министър Гълъб Донев бе днес в село Рояк. Той увери, че семействата на загиналите ще бъдат подпомогнати. Всички, настанени в хотела в Аспарухово, също могат да получат подпомагане от държавата, защото на голяма част от тях са унищожени дрехи, вещи и документи. Община Дългопол е осигурила храна и медикаменти за хората там.

Хората от дома могат да останат в хотела в село Аспарухово, колкото е необходимо.

Донев каза, че още от месеци е разпоредил проверка на всички домове в страната заради зачестилите инциденти. Десетки са наказанията и актовете, съставени от Агенцията за качество на социалните услуги, но капацитетът ѝ не достига, каза министърът.

Част от хората ще се върнат при близките си – 33-ма с различни степени на психически разстройства и деменция, казаха от дирекция „Социално подпомагане“. Четиринадесет ще бъдат настанени в домове в Бяла и Варна. Петима ще бъдат настанени в Дом „Гергана“, защото те са здрави и в добро психическо състояние.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar