На 20 ноември 2018 г. Върховният административен съд е отменил разпореждането, с което Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа на „Инерком“ второ разглеждане на искането за концентрация по сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ в България от „Инерком“.

От мотивите на съда е видно, че отказът е незаконосъобразен, че КЗК няма право да откаже образуване на производство поради липса на законова разпоредба за едно такова разпореждане. ВАС считая че разпореждането е неправилно, постановено при нарушение на процесуалните правила и при материална незаконосъобразност.

На 21 ноември ВАС е върнал преписката на КЗК със задължителни указания да се образува производство по подаденото заявление за концентрация, срокът за което е 7 дни.

До отказа се стигна, след като „Инерком“ в края на август направи преструктуриране на бизнеса си, от който извади производството на електрическа енергия от фотоволтаични централи, и подаде на 21 септември заявление за концентрация по сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ в България. На 18 ноември КЗК отказа да образува производство по подаденото заявление, тъй като счете, че преструктурирането на бизнеса има отношение към обстоятелствата по образуваното пред ВАС дело по обжалване на първото решение на комисията от 19 юли.

Срещу странния акт на КЗК – първи в практиката на комисията, бяха подадени жалби както от „Инерком“, така и от ЧЕЗ.

По информация от ВАС определението на тричленния състав е обжалвано от КЗК, като съгласно закона обжалването на определението не спира изпълнението му и е задължително.

КЗК има задължение да изпълни указанията на ВАС в срок от 7 дни, който е изтекъл на 28 ноември.

По информация от регистъра на производствата по Закона за защита на конкуренцията, достъпен на интернет страницата на КЗК, все още няма образувано производство по сделката.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar