Най-малко 200 души отиват на съд след като бяха задържани за вандалски акции при многохилядните протести във Франция през последните седмици, съобщиха световните информационни агенции.

Арестуваните ще се явят на изслушвания пред съда още днес и утре.

Правосъдният министър Никол Белубе вече се закани нарушителите да получат най-строги наказания.

„Не можем да приемем случващото се в страната“, заяви тя.

Повече от 400 демонстранти бяха задържани за сблъсъци с полицията и вандалски акции. Стотици коли и магазини са били опожарени и разграбени.

Припомняме, в събота във френската столица над 100 души бяха ранени, а 287 арестувани при протестите на „жълтите жилетки“. Самите протести обаче в първия зимен ден бяха белязани предимно от действията на крайните и леви, и десни движения.

Съобщава се и за най-малко трима загинали при поредните акции.

Атмосфера в Париж бе оприличена на гражданска война, а протестиращи срещу ситуацията в страна са описани, като изпитващи неудовлетворение и презрение в третия митинг срещу високите цени на горивата във Франция.

Спонтанното народно недоволство на „жълтите жилетки“ срещу увеличението на данъци, горива и високата цена за живот, повече от две седмици блокира пътища, като поставя едно от най-големите и най-устойчиви предизвикателства, пред които Еманюел Макрон се изправя в своето 18-месечно президентство.

Учениците също се включиха, като блокираха около 100 училища като част от разрастващите се демонстрации.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar