Каталунското правителство разреши вчера режима на т.нар. полусвобода за сепаратистите, осъдени миналата година за опита за отделяне на автономната област от Испания, предаде базираното в Барселона издание „Ла Вангуардия“.

Деветимата затворници, които миналата година получиха присъди между 9 и 13 години лишаване от свобода, вече ще са длъжни единствено да пренощуват в затвора. При това изискването е в сила през делниците – ще могат да прекарват времето си вкъщи през почивните дни, като напускат затвора в петък сутринта, но се връщат в неделя вечерта.

Решението се отнася за високопоставени представители на предходните каталунски власти, осъдени заради кампанията от 2017 г. Сред тях са Ориол Жункерас, заместникът на избягалия в Белгия каталунски премиер Карлес Пучдемон, отговарящият за външните работи на Каталуня Раул Ромева, бившият председател на парламента в Барселона Карме Форкадел и активистите Жорди Санчес и Жорди Кушар, организирали многохилядните демонстрации в подкрепа на каталунската независимост.

Сред мотивите са „максималното им сътрудничество“, разсъдливостта, самокритиката и цялостното им поведение по време на престоя им в затвора (някои са задържани отпреди присъдите си в очакване на делото – такъв бе случаят с Жункерас, участвал в евроизборите и получил мандат въпреки наложената му мярка превантивен затвор). Правителството смята също така, че затворниците разполагат със „социална и семейна мрежа, благоприятни за реабилитация“.

Затворниците вече са уведомени и е въпрос на време да бъде уточнена датата. И в момента те се ползват от някои възможности в закона – работят навън (Жункерас е университетски преподавател) или полагат доброволчески труд.

Разликата между досегашния режим и новия е, че ако за работата извън затвора можеше да реши съд в Барселона, последната дума за „полусвободата“ е на Върховния в Мадрид. В очакване на решението обаче те ще могат да излязат, въпреки че прокуратурата вече обяви, че ще обжалва. Позицията ѝ е, че според Наказателния кодекс този формат на изтърпяване на наказание може да се прилага само след като премине половината от времето на присъдата. За Жункерас например това би означавало май 2024 г., за Форкадел и Ромева – 2023 г.

Поне до решението на съда те ще могат да прекарват почти цялото си време извън затвора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar