Антимафиотите в Милано начело с прокурорката Алесандра Долчи арестуваха осмина видни предприемачи, които са обвинени в незаконно присвояване на парични средства, предназначени за борба с „Ковид-19“.

Нещо повече – според магистратите задържаните били поставени лица на калабрийската мафия „ла ндрангета“ и действали за нейна сметка, следвайки стриктно указанията на босовете на два могъщи клана. Първият е този на известната мафиотска фамилия Греко от калабрийския градче Сан Марко Маркезано, а другият е Гранде Аркари от град Курто, който напоследък бил пуснал дълбоки корени и в богатата северна област Емилия Романя.

На този фон канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че не може да гарантира, че страните от ЕС ще постигнат споразумение за фонда за възстановяване на икономиките от коронавируса и многогодишния бюджет на срещата на върха тази седмица, имайки предвид, че различията остават, предаде Ройтерс. „Позициите продължават да са разделени“, заяви Меркел на пресконференция с премиера на Италия Джузепе Конте. „Не мога да кажа днес до петък ще постигнем споразумение“, добави тя. Тя отбеляза, че Италия и Германия са се споразумели за основната структура на предложенията на ЕС. В същото време Конте заяви, че Италия ще е щастлива да приеме мониторинг на ЕС за разходите, които прави. Според него никой няма интерес от въвеждането на толкова много условия във фонда за възстановяване, които ще обезсилят насърчаването на икономическия растеж.

Според разкритията сега в централата в Милано на Специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност ндрангетистите и контролираните от тях предприемачи успели да откраднат няколко милион евро от безвъзмездно раздаваните средства за подпомагане на закъсалите по време на локдауна дребни бизнесмени. Това станало възможно чрез сложна, но перфектна схема за присвояване на средствата чрез фалшиви фактури или чрез „мъртви души“, които били регистрирани като еднолични фирми. Освен т.нар. лесни пари, които италианската държава раздаде безвъзмездно за подпомагане на семействата на закъсалите дребни бизнесмени, организираните от ндрангетата предприемачи успели да получат от банки в Милано и други градове щедро безлихвено финансиране за възстановяване на дейността на по-големи предприятия, доста от които обаче не действали от години.

Антимафиотите установили също така, че над половин милион евро от откраднатите пари били преведени с цел препирането им по сметки на свързани с ндрангетата лица и фирми в България и Англия. Иначе по време на арестите на осмината свързани с калабрийската мафия предприемачи били конфискувани 7,5 милиона евро в брой.

Междувременно министерството на здравеопазването в Рим обмисля включването на България в разпространения миналата седмица „черен списък“ на 13 държави, чиито жители не са желани в Италия заради ускореното разпространение в тях на „Ковид-19“. Според влиятелния вестник „Република“ най-вероятно компания на родината в списъка на „низвергнатите“ страни – членки на ЕС ще правят Румъния и Хърватска, а от тези извън Съюза – Сърбия. Доказателство за големия страх на Апенните от ново развихряне на заразата, освен удължаването на „черния списък“, е също така затварянето отново на дискотеките до 31 юли и замисленото продължаване на извънредното положение до 31 октомври.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar