Фасове от цигари с чужди отпечатъци, следи от външни хора, от журналисти, хвърлени работни ръкавици. Всичко това са следи, които могат да бъдат видяни в България при едно местопрестъпление. Това са и факторите, които често могат да провалят едно разследване, ако полицията не осигури достатъчна защита на мястото, където провеждат първоначалните действия.

Не една и две акции на МВР са повдигали темата за това как се запазва местопроизшествието и се гарантира, че журналисти, граждани или самите полицаи няма да опорочат него или следите и доказателствата. А това е от ключово значение за качественото разследване.

МВР има разписани процедури, но не и контрол кой ги спазва

„Положителната практика в разкриването на криминални престъпления доказва, че едно от най-съществените действия по разследване това е огледът на местопроизшествието. В същото време, за да може да бъде проведен качествено първоначалният оглед, МВР разполага с подзаконови нормативни актове, които регламентират правата и задълженията на служителите, които участват при провеждането на неотложните и първоначални следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия“, заяви пред „Дневник“ доктор Григор Вълков, който е с дългогодишен опит като служител на МВР.

Първоначалните полицейски действия се уреждат чрез вътрешни процедури и се изразяват в тактически (практически) действия при реакция на различните видове сигнали и запазване на местопроизшествието. Това се разбира от отговор на вътрешното министерство на запитване на „Дневник“.

МВР обаче не посочва конкретните текстове на разписаните процедури. Ведомството насочва към Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), позовавайки се на няколко разпоредби от него. Те обаче засягат момента на вече образувано досъдебно производство.

От свои източници „Дневник“ се запозна с една от процедурите във ведомството – тази за незабавно реагиране след сигнал за катастрофа с пострадали.

В нея е записано, че оперативният дежурен приема сигнала, като уточнява редица въпроси, свързани с мястото на произшествието, вида превозни средства, брой пострадали и др. След това трябва да информира Спешна помощ и да изпрати най-близкия до мястото на инцидента патрул. Процедурата урежда още някои задължения на дежурния полицай.

Вече при пристигане на място патрулът трябва първо да изясни обстановката – броя пострадали и в коя болница са откарани, наличие на опасност от пожар, взрив или от друго естество, докладва на дежурния при нужда от допълнителни сили. Ако шофьорът, причинил катастрофата, е напуснал местопроизшествието, изяснява вероятната посока на оттегляне, вида на автомобила му и информира дежурния. След това установява самоличността на свидетелите и участниците в катастрофата и осигурява присъствието им на мястото, ако не се нуждаят от медицинска помощ.

Следващата точка в процедурата е да се установи дали в катастрофата са участвали служители на МВР, военното министерство, дипломати, чуждестранни граждани или такива с неустановена самоличност и ако има, да се докладва на дежурния полицай. Следващата задължителна стъпка е обезопасяване на местопроизшествието.

„Предприема мерки за обезопасяване и запазване на местопроизшествието до идване на дежурната оперативна група – обозначава, обезопасява, запазва следите и огражда периметъра на ПТП“, се казва в процедурата, която продължава с другите първоначални задължения на полицаите.

Разписани процедури в МВР очевидно има, но дали и колко се спазват се вижда при всеки отделен инцидент, а най-много си проличава пред съда. Защото доказателствата от местопрестъплението и начинът на събирането им са съществена и основна част от всяко едно разследване и от тях зависи дали престъплението ще бъде доказано. Няма закон или друг нормативен акт, според което, ако някой полицай не направи нещо от процедурите, ще бъде наказан. До такава административна мярка може да се стигне само след доказване, че умишлено е допуснато нарушение. Немарливостта в честия случай не води до наказания.

Какво ще се случва в Америка

В САЩ и Англия разписаните процедури за обезопасяване на местопроизшествието са по-подробни и в тях изрично са упоменати медиите. След като пристигнат на място, полицаите оказват първо помощ на нуждаещите се и обезпечават своята сигурност, които са най-важните неща. След това полицаите трябва да определят района на местопрестъплението и да го направят недостъпен за всеки освен за оторизираните полицейски и други служители на разследването, както и патолозите. Важното е да запазят целостта на местопрестъплението, така че да не се замърсят доказателствата.

Там от изключителна важност е гражданите и представителите на медиите да бъдат държани далеч от окръга на инцидента – не само за да се запази местопрестъплението, но и да бъдат сведени до минимум публично известните подробности за инцидента. Твърде много информация в обществената сфера може да повлияе на резултата от всяко полицейско разследване. Полицията може също така да издигне палатки или да постави брезенти, за да сведе до минимум видимостта към местопрестъплението както на пресата, така и на гражданите.

Пристигналите на място полицаи

трябва да определят всички свидетели на престъплението и да се уверят, че те ще бъдат държани далеч от медиите

Че осъвременяването на американските процедури за първоначалните полицейски действия е в по-голяма степен от българските, се вижда и от другите им инструкции. Едно от най-важните неща е първият полицейски екип да запомни и документира как е изглеждало всичко, когато са пристигнали. При възможност да запише в бележките си всичко, което трябва да се премести, пренареди или пробие, за да влезе екипът. В инструкциите се казва – полицаите да не забравят възможностите на смартфоните си, напомня им се, че могат да използват функциите на записвачката и камерата за видео и снимки, като се отбелязва, че използването му не трябва да застрашава безопасността на полицаите.

Три са основните първоначални задачи на полицаите в САЩ – създаване на периметър, разкриване на движенията на заподозрените и недопускане на „външни“ хора на местопрестъплението.

Два са видовете периметър, който трябва да осигурят американските полицаи – за ограничаване на заподозрените и за запазване на местопрестъплението. В инструкциите се казва, че техните действия или липсата на такива ще помогнат местопрестъплението да бъде защитено или унищожено. Напомнено им е, че е трудно да се постигне осъдителна присъда без качествени доказателства и затова трябва да се запази мястото на престъплението. Допълва се, че в по-честите случаи използването на полицейска лента може да е достатъчно, като е по-добре първоначално да бъде разгърната на по-голяма площ, която после може да се намали, а не обратното. При по-сериозни инциденти обаче, които обхващат по-широка област, полицията може да блокира пътя, служители да застават на определени точки или дори да използват помощ на други институции.

Указанията продължават с това, че полицаите трябва да контролират и записват кой влиза и излиза от местопрестъплението и да се отнасят към събраните данни като към „класифицирана информация“. В инструкциите им е записано също, че полицията може да създаде охраняем „вход“ с регистър за отбелязване на преминаващите. Служителите от разследващите органи подписват доклад и на място и може да се наложи да се явят в съдебната зала. Освен това, ако разследващите трябва да се задържат дълго на местопрестъплението, определя им се място за ядене, пиене или пушене. В тази част отново се напомня за медиите – да не бъдат допускани, за да не опорочат мястото на инцидента с всички доказателства.

Мнение на д-р Григор Вълков, който в момента е адвокат, но има дългогодишен опит в системата на МВР по разкриване на много тежки престъпления, четете утре в „Дневник“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar