145-имата служители през 2020 г. имали по две задачи на ден. След като Бойко Рашков забрани контакт с прокуратурата, имало само 130 „мероприятия“

В сряда главният прокурор Иван Гешев трябва да изпрати в Народното събрание доклад за дейността на Бюрото по защита на свидетели за последната година и половина

Бюрото за защита на свидетелите е създадено през 2004 година с цел охраняване на свидетели срещу опасни престъпници. От 2014 година то е част от прокуратурата, преди това е в Министерството на правосъдието. А от началото на 2020-а получава право и да охранява заплашени магистрати.

Правосъдният министър Янаки Стоилов и вътрешният Бойко Рашков твърдят, че това звено е охранявало Иван Гешев, но не и защитени свидетели. Не е ясно кога по темата ще бъде изслушан главният прокурор, тъй като все още в парламента няма правна комисия.

Акцията на Специализираната и военната прокуратура, при която за денонощие бяха задържани антикорупционният секретар Пламен Узунов и съветникът по сигурността Илия Милушев. Първият бе задържан за търговия с влияние, а Илия Милушев за разгласяване на държавна тайна.

Според администрацията на президента тогава тежковъоръжени командоси са „нахлули“ на „Дондуков“ 2.

Версията на спецпрокуратурата бе, че главният секретар Димитър Стоянов е „поканил“ пристигналите с две съдебни разрешения обвинители и придружаващите ги служители от Бюрото по защита в сградата.

След акцията на прокуратурата президентът Румен Радев поиска от Конституционния съд отнемането на бюрото от обвинител №1, на чието подчинение е, и връщането му в Министерството на правосъдието, където е било до 2014 г.

Очакванията са най-късно през октомври конституционните съдии да излязат с решение, като докладчик е назначеният от Румен Радев съдия Атанас Семов.

Законопроект, който отнема бюрото от главния прокурор и го прехвърля в правосъдното министерство, бе внесен от „Демократична България“ в предишния парламент. В това Народно събрание вече има два проекта – на „Демократична България“ и на „Изправи се БГ! Ние идваме“. Мотивите се препокриват почти напълно с тези, с които президентът сезира Конституционния съд.

Дебатът около Бюрото за защита на свидетелите има и втори, неофициален план. Според източници от НСО, която е на подчинение на държавния глава, Румен Радев се е почувствал лично засегнат от напускането в началото на 2020 година на близо 50 служители от НСО и преминаването им към Бюрото по защита.

След този трансфер главният прокурор Гешев се отказва от охраната на НСО, обяснявайки това с изгубеното доверие към службата. По това време ДАНС засича сигнали за заплахи срещу Гешев и охраната му е увеличена и до днес.

В един и същи период главният прокурор получава по пощата свои

снимки,

надупчени от

куршуми,

а за показното убийство на бизнесдамата Станка Марангозов от октомври 2019 г. е арестуван действащият офицер от НСО Борис Иванов. Той е отговарял в службата за проследяване и осигуряване на безопасни периметри за чужди делегации – проверявал е маршрутите им и възможността за поставяне на взривове и подслушвателни устройства. Това вероятно е причината в прокуратурата да се въздържат от услугите на НСО.

Бойко Рашков и Янаки Стоилов участват в Съвета по защита, който определя кого да охранява Бюрото по защита, и като вътрешен и правосъден министър имат достъп до докладите за неговото функциониране.

Финансовата издръжка на Бюрото по защита през последните години варира между 5 и 7 млн. лв. За същия период парите за НСО са между 44 и 48 млн. Разходите са се вдигнали след напускането на 50-те офицери от НСО, но бюджетът на тази служба не е бил намален.

Бюджетът на съдебната власт, включително и този на прокуратурата, се определя и управлява от Висшия съдебен съвет.

Щатът на Бюрото по защита е секретен, но депутати вече разкриха, че служителите му са около 145-има.

Обект на охрана са били между 20 и 16 лица. Повечето от тях – защитени свидетели, осем от които се намират зад граница, за да се гарантира сигурността им.

От миналата година и досега общо трима, сред които и главният прокурор, са обвинителите, които се ползват с охрана. Административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова също се охранява от Бюрото по защита.

През 2020 г. спецекипите са участвали в девет операции, като първата от тях е извеждането от Министерството на околната среда на ръководещия го по това време министър Нено Димов. Бюрото по защита е участвало и при задържането на офицера от НСО Борис Иванов, както и при арестите на служители на военното разузнаване, Министерството на отбраната и Народното събрание за участието им в

групата за

шпионаж

в полза на Русия Практика е в акции по задържане на заподозрени в извършването на престъпления служители на специални служби, военни или полицаи участие да вземат представители от спецзвена от други структури, за да няма изтичане на информация.

През 2020 г. освен в деветте акции по задържане на разследвани лица Бюрото по защита е участвало в още над 700 „мероприятия“, което прави средно по две на ден. За първата половина на тази година тези „мероприятия“ са далеч по-малко – едва около 130.

Това вероятно е и заради отказа на МВР да работи с прокуратурата и забраната на вътрешния министър Бойко Рашков службите да споделят оперативна информация с държавното обвинение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar