Преди повече от година „24 часа“ събра най-любопитните лични и професионални данни за Иван Гешев в очерк, озаглавен „Как момчето от крайния квартал „Младост“ стана прокурорът по делото КТБ“. Противниците му тогава го нарекоха „логорейник“ и „акционер“ (от акция на службите). Симпатизантите прогнозираха, че той има мотивацията това, с което се захване, да го свърши докрай.

Сега Гешев е в ръцете на 25 членове на Висшия съдебен съвет, които трябва да решат дали той ще е приемникът на Сотир Цацаров. Логично горещият въпрос е какво е работил Гешев досега като следовател и прокурор.

Най-новите професионални грехове, които враговете му приписват преди датата на изслушването му – 24 октомври, са няколко. Първият – като какъв е бил по време на ареста на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева пред Спортната палата през 2017 г. и защо е давал указания на разследващите (бел. ред. – тогава той е административен ръководител на Специализираната прокуратура). Между другото, този спор се пренесе в съдебната зала. Пред апелативния специализиран съд Иванчева, която на първа инстанция получи 20 г. затвор, поиска разпит на Гешев по делото ѝ за подкуп. Съдът обаче сметна това за излишно.

Вторият грях – репликата му в тв интервю: „Това, че Дюлгеров ще се откаже от показания, го очаквахме. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите включително по делата. Това е масово“. Ромският активист Христо Николов се засегна, като обяви, че това е дискриминация. Ресорната комисия отхвърли жалбата му. Мотивите –

Гешев е упражнил

гражданското

си право на мнение

и говорил в общ контекст. Николов атакува решението на Комисията за защита от дискриминация пред съда. Трето – ще отговори ли Гешев на въпроса на „Антикорупционен фонд“ и Института за пазарна икономика дали прокуратурата има основание да подложи на разпит Делян Пеевски по делото КТБ.

Три неща обаче правят впечатление в работата на Гешев. По негово време от 2016 г., а и след това, като стана зам. главен прокурор с ресор „Антикорупция“, спецпрокуратурата се вдигна на крака. Преди Гешев за акции срещу големи бандитски босове или олигарси и дума не ставаше. Например по-паметливите и до днес свързват бившия началник на спецпрокуратурата Светлозар Костов със заповедта му за делово облекло. Едно от правилата беше – прокурорките и служителките там да не си позволяват нокти по-дълги от 3 мм, а още по-малко – лакирани с ярък лак.

Какво показват данните за обезпечения по дела на спецпрокуратурата по времето на Гешев?

Наложените възбрани

към юли т.г. са за около

20 млн. лв.,

а запори по Закона за мерките срещу изпирането на пари – 28 млн. лв. По искане на Специализираната прокуратура са били запорирани дялове в търговски дружества за около 43 млн. лв.

700 млн. лв. е предотвратената щета за фиска за 1 година. Това става ясно след мегаоперации срещу нелегалното производство на цигари. Акции, проведени в рамките на няколко месеца под ръководството на Гешев.

Юли, 2019 г. В с. Ръжево, община Калояново, разследващите откриват цех за предварителна обработка и нарязване на тютюн. В него намират машина за рязане на тютюн, барабан за ароматизиране и смесване на тютюн и транспортна лента. Капацитетът на откритото производство е обработване на 2 т тютюн на час.

В с. Труд, община Марица, откриват фабрика за нелегално производство и пакетиране на цигари. Вътре е намерена поточна линия за производство на цигари, която е била в експлоатация. Тя бълвала по 2 хил. цигари в минута. Според експертни оценки двете нелегални фабрики са едни от най-големите в България. Освен това

разследващите изземват

и 640 готови мастърбокса

с надписи на гръцки. На ден били произвеждани по 180-200 мастърбокса. В друго помещение имало втора неработеща поточна линия. Нейният капацитет бил 2000 цигари в минута, твърдят от прокуратурата.

Юли, 2018 г. Фабрика с 2 поточни линии, които правили по 2000 цигари в минута, е разбита в Карнобат. За 5 дни са били произвеждани около и над 1000 мастърбокса цигари. Заловен е и тир с цигари за 3,75 млн. лв.

Август, 2018 г. Разследващите удрят и фабрики в Дупница, Горна Оряховица, Тутракан и Пловдив. Изземват общо 42 т тютюн от тях, който се равнява на 7 млн. лв., както и 190 хил. кутии цигари от различни марки за 1,5 млн. лв.

Сега пред прокуратурата стои тежката задача да събере всички необходими доказателства, така че тези случаи да завършат благополучно за нея в съда. Отсрещната страна не е за подценяване, тъй като един от основните подсъдими, обвинен като лидер на престъпна група за производство на незаконни цигари, е бизнесменът Миню Стайков.

Друга голяма

битка за Гешев е срещу

телефонните измамници

Неведнъж той е казвал: „Нашата цел е от края на 2019 до лятото на 2020 г. да се снижат нивата на тези престъпления“. Преди дни от полицията отчетоха спад на регистрираните телефонни измами с 40% в сравнение с миналата година. 92-ма са били обвинени в ало измами от началото на 2019 г. до септември. Последната такава операция се извърши в легендарния за това престъпление град Ветово. 8 мъже и жени получиха обвинения, а междувременно прокуратурата прати НАП и ДНСК да проверяват имуществото му.

Че за Гешев телефонните измами са значим проблем, потвърди и директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски. „Без личната ангажираност на Иван Гешев да направи връзка с представителя на нашата прокуратура в Европол, който да осъществи контакт с Румъния в Европол, нямаше да има задържане на заподозрените в северната ни съседка, претърсвания, изземания на телефони. Просто не виждам как щеше да стане, ако нямаше лична ангажираност от страна на прокурор Гешев“, каза той по адрес на зам. главния прокурор след акцията във Ветово.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar