Проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха, че са осъдили журналист на 15 години затвор, след като местен съд го призна за виновен за шпионаж в полза на разузнавателната служба на Украйна, съобщава „Ройтерс“.

30-годишният Станислав Асеев изчезна в Донецка област през юни 2017 г., където е работил под псевдоним за украинската служба на финансираното от правителството на САЩ „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“, наред с други медии.

В изявление на прокуратурата в самопровъзгласилата се Донецка народна репубрика се посочва, че Асеев бил събирал военно разузнаване за сепаратистите и създавал материали, показващи ги в негативна светлина.

Освен това го обвини във вербуването на други хора за събиране на разузнавателни данни в полза на Украйна.

Съдът през август го призна за виновен по редица обвинения, включително за екстремизъм и шпионаж, и го осъди на 15 години в наказателна колония.

Президентът на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ Джейми Флай осъди действията срещу Асеев.

„Станислав е журналист и се опитваше само и единствено да повиши осведомеността за положението в Източна Украйна. Решението е опит на подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецк да заглушат мощния му независим глас. Станислав трябва да бъде освободен незабавно“, изтъкна Флай.

Външното министерство на Украйна осъди „незаконното задържане“ на Асеев и „псевдо-присъдата“ и призова Русия да ходатайства за незабавното му освобождаване.

Посолството на САЩ в Украйна заяви, че е дълбоко разтревожено.

„Призоваваме Русия и силите, които тя подкрепя, незабавно да го освободят, както и други украинци, които са несправедливо задържани“, подчертават от посолството на САЩ в Киев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar