Отказът на кабинета да се проверява административното правосъдие може да влезе в следващия доклад на ЕК. Преди ден правителството реши да оттегли искането си до Службата за подкрепа на структурните реформи към комисията, която трябваше да извърши одит на административното правосъдие.

Същата служба направи външния одит на прокуратурата, а след това лично премиерът Бойко Борисов заяви, че подобна проверка трябва да има и в съдилищата. След това обаче „против“ гласуваха съдиите от Върховния административен съд (ВАС) и становището им бе прието и от Висшия съдебен съвет. Единствен против това решение се изказа председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.“В момента у нас има мисия на ЕК, която провежда срещи с различни институции, а докладът трябва да е готов до 18 юни. Не е ясно как те ще отчетат този ход на правителството“, заявиха пред „Сега“ източници от съдебната система. Т. нар. междинен доклад, за който се събира информация в момента, няма да бъде обявен публично, а ще бъде само за употреба в европейските институции. Той обаче ще отчете напредъка на страната ни по последните препоръки.

ВАС е съдът, в който се гледат делата на гражданите срещу управляващите, затова е важно да бъде проверен. Той от години е символ на семейщина, констатирани са проблеми и със случайното разпределение на делата, които в момента се насрочват за края на 2019 г. Всъщност дори и да има проверка, няма гаранция, че нещо щеше се промени. През миналата година от ЕК бе препоръчано да се дадат правомощия на зам. главен прокурор, за да може да разследва главния прокурор. Досега това не се е случило и шефът на държавното обвинение продължава да е недосегаем.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar