Телевизионният водещ Аркадий Бабченко е бил застрелян в украинската столица Киев, съобщи външното министерство на страната, цитирано от „Интерфакс“ и РБК.

Руският гражданин Бабченко е починал от огнестрелните си рани. За убийството му първо е съобщил негов колега, заместник-генералният директор на кримско-татарския канал ATR Айдер Муджабаев, според когото стрелбата е станала в дома на Бабченко. Според руски издания обаче той е застрелян, преди да влезе в дома си, на връщане от магазин. Според „Украинска правда“ е бил прострелян три пъти в гръбначния стълб.

На страницата на вътрешното министерство на Украйна във „Фейсбук“ се казва, че в Киев е бил убит руски гражданин, „водещ за един от телевизионните канали“, без да го назовава поименно.

Бабченко беше един от най-известните военни кореспонденти в Русия, преди да напусне страната. През 2012 г. срещу него беше започнато наказателно дело заради участие в безредици. През 2017 г. той съобщи, че заради заплахи, които е получавал, временно е напуснал Русия и живее в Прага, по-късно се премести в Израел и впоследствие – в Киев.

Мотивите

Първата версия според киевската полиция е убийство заради работата му.

Източник на „Комерсант“, близък до Генералната прокуратура на Украйна, е заявил, че преди всичко става дума за „провокативни действия“, тъй като покушението станало в момент, когато в ресторант на брега на Днепър вътрешният министър Арсен Аваков е представял книгата си „Зелената тетрадка“ и вниманието на службите е било отвлечено от това събитие.

Следственият комитет на Русия обяви, че започва наказателно производство заради смъртта му, а съветът по правата на човека при президента Владимир Путин поиска подробно разследване и от Украйна.

Междувременно сред украински политици се появи и тезата, че убийството, определяно от силите на реда като „професионално“, е дело на руската Федерална служба за сигурност, а бившият съветник на президента Антон Герашченко написа, че „една от версите е действия на руските спецслужби“. Следствието в Киев обаче се въздържа от подобни коментари.

Според сайта „Медуза“ публикации на Бабченко в социалните мрежи отпреди дни (една от тях недостъпна към момента) сочат, че проправителствен блогър преди няколко години е призовал чеченския лидер Рамзан Кадиров да „устрои пиене на чай“ с него. Журналистът също така твърдеше, че бойци в Луганската и Донецката „народни републики“ призовават за залавянето му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar