В електронното управление няма никакви секретни системи, електронното управление е в цивилния сектор. Това заяви в понеделник министърът на електронното управление Александър Йоловски в „Още от деня“ по БНТ.

„За изминалите 4 години на национално ниво има т.нар. секретни обществени поръчки в информационните технологии на стойност около 140 млн. лв., от които изключително странно е, че 52% са били изразходени от структурата на моето Министерство в момента. Това е много странно“, коментира Александър Йоловски.

Много ясно трябва да спрат всички секретни поръчки в българското електронно управление.

„Темите, които аз повдигам, са част от българското електронно управление, защото, когато ние правим елетронно управление и търсим ефективност и ефикасност на разходите, а пък не го достигаме, тъй като ограничен кръг компании имат достъп до търговете, в които се закупува оборудването и софтуера, няма как да не е проблем“, каза министърът на електронното управление.

Информацията, с която разполагам аз е, че прокуратурата все още разследва случая. Това е тема, при която трябва да се придържаме към официалните становища. Това заяви министърът по повод делото, образувано по негови твърдения, че му е оказван натиск.

Той обясни, че проблем с електронните рецепти няма.

„От 2020 г. има издадени над 46 млн. електронни рецепти“, уточни той.

„Моята позиция като министър е плътно да застана зад това държавата да получава това, което е поръчала, заяви Йоловски. По думите му, когато се прави електронно управление, се търси ефективност и ефикасност на разходите, но това не се постига, защото „ограничен кръг компании имат достъп до търговете, на които се закупува оборудването и софтуерът“.

„Постът министър ми беше предложен от лице, което е в политическия кабинет на министър-председателя. Това заяви министърът по-рано този месец.

Той уточни, че не е партийна номинация, а е получил номинация в качеството си на експерт.

„Решението да остана министър никога не е стояло за мен, тъй като аз съм от години в електронното управление и една от моите лични цели е да преодолеем системните слабости, това, което пречи на България да стане модерна дигитална държава“, обясни Йоловски.

Той посочи, че не общува с Кирил Петков в лично качество, откакто прокуратурата проверява сигнал за оказван натиск.

Йоловски не отговори дали ще остане министър и след ротацията. „Нека да оставим този въпрос на времето, има достатъчно време до ротацията. Ако ми бъде предложено да остана, ще помисля сериозно по този въпрос“, отбеляза той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar