Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж тази седмица ще има последен шанс да спре екстрадирането си от Великобритания в Съединените щати след повече от 13 години битка с властите в английските съдилища, съобщава „Ройтерс“.

Адвокатите му ще се опитат да отменят това одобрение на двудневно изслушване пред двама съдии във Върховния съд на Лондон.

Те ще твърдят, че наказателното преследване на Асандж е политически мотивирано и бележи недопустима атака срещу свободата на словото, тъй като за първи път издател е обвинен по Закона за шпионаж на САЩ.

Сред неговите поддръжници са Amnesty International, Репортери без граници, медийни организации, които са работили с WikiLeaks, и австралийски политици, включително премиера Антъни Албанезе, който миналата седмица гласува в подкрепа на предложение, призоваващо за завръщането му в Австралия.

Папа Франциск дори даде аудиенция на съпругата му миналата година.

Опитът на Асандж да спре екстрадирането си от Великобритания в Съединените щати е въпрос на живот или смърт. Това заяви съпругата му Стела миналата седмица.

Стела Асандж каза, че съпругът ѝ няма да оцелее, ако отиде в САЩ.

„Здравето му е в упадък, физически и психически, каза тя. Животът му е изложен на риск всеки ден, в който престоява в затвора – и ако бъде екстрадиран, той ще умре.“

През януари 2021 г. съдия постанови, че Асандж не трябва да бъде екстрадиран, тъй като ще бъде изложен на риск от самоубийство, ако бъде държан в затвор с максимална сигурност.

Върховният съд отмени това решение след обжалване от властите на САЩ, които дадоха поредица от уверения относно лечението.

Стела Асандж каза, че ще се обърнат към Европейския съд по правата на човека за разпореждане, ако опитът му да оспори екстрадирането си на изслушването следващата седмица в Лондон се провали.

Припомняме, че 52-годишният Асандж е издирван от властите на САЩ по 18 обвинения, свързани с оповестяването от WikiLeaks на огромни количества поверителни американски военни и дипломатически документи.

Американските прокурори твърдят, че изтичането на информация е застрашило живота на техните агенти, но поддръжниците на Асанж твърдят, че той е станал жертва, защото е разкрил неправомерните действия на САЩ.

Великобритания одобри екстрадицията му през 2022 г., решение, което адвокатите на Асандж ще се борят да отменят следващата седмица във Върховния съд на Лондон.

Асандж прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, преди да бъде изведен и изпратен в затвора през 2019 г. за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция.

Оттогава той е в затвор с максимална сигурност в Лондон, докато се решава делото за екстрадицията му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar