Отнасят глоби и за довършителни работи

С текстовете е нарушено трудовото законодателство

Стотици хиляди левове губят всяка година строителните компании заради приетите през юни 2019 г. промени в Закона за шума, които им забраняват да работят между 14 и 16 часа. Затова от приемането на нормативния текст досега Камарата на строителите в България (КСБ) неизменно настоява за промяна на закона. Трудно е да се изчисли точно колко са загубите, но едно такова принудително спиране разстройва целия ритъм на работа, обясни за „Труд“ изпълнителният директор на КСБ Валентин Николов.

Загубите за компаниите са сериозни, защото освен спирането на работата на служителите, спира и тази на строителните машини и механизацията, включително наетата, обясни Николов. Той подчерта и че прекъсването на последователността на технологичния процес в много случаи е невъзможно. То води и до закъснения в сроковете и влошаване на качеството. Когато говорим за реализация на европейски проекти, това води до забавяне на завършването им и крие сериозни опасности за последващи финансови корекции, подчерта Николов.

Според чл.16, ал.5 на Закона за шума се забранява „излъчването на шум по време на строителство за времето от 14,00 до 16,00 ч. и от 23,00 до 8,00 ч.“ Този текст е твърде общ, неясен и води до различно прилагане и тълкуване, тъй като са определени конкретно само часовете за забрана, без да са посочени видовете строителни дейности и териториите, за които се отнася забраната, категорични са от КСБ.
Нямаме против да остане забраната за къртене в жилищни райони например, но да отпадне за по-тихите дейности като полагане на мазилка или боядисване, за които сега ни глобяват, обясни преди време председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев.

Въведената законова забрана нарушава трудовото законодателство и правото на работодателя по Кодекса на труда да определя работното време. Защото с прекъсване на дейностите от 14.00 до 16.00 часа, един час обедна почивка, която се полага на служителите от 12.00 до 13.00 часа, и възможен светъл прозорец за работа от 08.00 до 17.00 часа, работникът се оказва с максимален работен ден от 6 часа, обясняват от бизнеса. По този начин се нарушава правото на труд и равноправието при упражняване на стопанска дейност, установени от Конституцията – работниците на строежите са грубо и пряко дискриминирани в сравнение с тези, работещи в други сфери.

Законът практически ограничава работния ден на строителя от 08.00 до 14.00 часа, а дружествата продължават да плащат трудови възнаграждения, данъци и осигуровки на наетите лица за пълен работен ден, обясни изпълнителният директор на КСБ Валентин Николов.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ пред „Труд“: Проверките са само по сигнал

Проверките на строителните обекти по Закона за шума се извършват само по сигнал. Така че, ако фирмите не вдигат силен шум и например боядисват, няма кой съсед да се оплаче и да се стигне до инспекция. Това обясни пред „Труд“ председателят на НСФБ Валери Симеонов, който е инициатор на промените в нормативния акт.
Подобни ограничения има в други европейски държави като Германия и санкциите там са много по-сериозни, добави той. Според него ограниченията защитават здравето на пенсионери, ученици и работещите на смени, които са у дома в тези часове за отдих. Симеонов бе категоричен, че няма кой да компенсира строителните фирми за намаленото работно време, а те само трябва така да организират дейността си, че забраната да не им пречи.

Изисквания има според района

В Европа няма подобни правила

Не строят само през нощта, уикенда и по празници, но общината може да позволи и това

В повечето страни в Европа няма забрани за строителство през работно време.
В Европа няма определени времеви интервали за забрана на строителни дейности в работно време. Взимат се мерки за ограничаване на шума, излъчван от строителството в периодите след края на работния ден, както и в почивни дни и по празници. Това показва преглед на европейското и международно законодателство, както и на въведените добри практики в редица страни от ЕС.

В Париж например строителните дейности не са разрешени в работни дни между 22.00 и 07.00 часа, в събота между 22.00 и 08.00 часа и в неделя и официалните празници. Но въпреки това компаниите понякога могат да строят и в тези часови пояси, ако преди това получат специално разрешение от общината, на която се намира обектът.

За разлика от родните правила, в Европа забраните са изяснени в детайли. Те зависят от вида на района, в който се строи – дали е жилищен или промишлен, в центъра или в периферията на града, и така нататък. От значение е и продължителността на шумните строителни дейности. Контролът се извършва чрез мониторинг на шума и съответните мерки, изразен с еквивалентното ниво на звуковото налягане в децибели. Така в Европа правят разлика между това дали се бърка асфалт, дали се полага, дали се кърти или се боядисва сградата, докато у нас всички тези дейности са приравнени под общата шапка на строително-ремонтни работи.

В някои страни мерките за ограничаване на шума и контролиране на граничните стойности са част от разрешението за строеж, което се издава за съответния обект.

В българския Закон за шума не се предвиждат различни правила според различните децибели на шума, нито пък възможности за измерването му. От Камарата на строителите са категорични, че всички строителни дейности, които не създават шумов фон по-голям от околния, трябва да бъдат разрешени във времевия интервал между 14 и 16 часа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Жорката
Жорката
01 юли 2023 12:46
Гост

Цитирам: „Въведената законова забрана нарушава трудовото законодателство и правото на работодателя по Кодекса на труда да определя работното време. Защото с прекъсване на дейностите от 14.00 до 16.00 часа, един час обедна почивка, която се полага на служителите от 12.00 до 13.00 часа, и възможен светъл прозорец за работа от 08.00 до 17.00 часа, работникът се оказва с максимален работен ден от 6 часа, обясняват от бизнеса. По този начин се нарушава правото на труд и равноправието при упражняване на стопанска дейност, установени от Конституцията – работниците на строежите са грубо и пряко дискриминирани в сравнение с тези, работещи в… Покажи целия коментар »