Депутатът от „БСП за България“ Явор Божанков настоява Антикорупционната комисия и прокуратурата да проверят произхода на средствата, с които семейството на екскмета на община Стражица Детелина Борисова, която сега е зам. областен управител на Велико Търново, е станало собственик на имоти. Той пита има ли нарушения при предоставянето на обществени поръчки в общината.

От декларацията на Борисова по Закона за противодействие на корупцията за 2018 г. става ясно, че имотното й състояние се е увеличило значително, докато е била кмет. През 2016 г. тя е придобила имот от 2625 кв.м с 450 кв.м сгради по 13,33 лв. за кв.м, цената е значително по-ниска от тази на подобни терени. Две години преди това синът и дъщерята на кметицата купуват имот и помещение от ТПК в Стражица. По същото време съпругът Стилян Борисов става собственик на кафе аперитив, помещения и други поземлени имоти в общината. През 2017 г. майката на Борисова, която е пенсионер, също си купува парцел в Стражица. Братът на бившата кметица участва и печели обществени поръчки на стойност 1 387 000 лева със строителната си фирма „Еврострой-ВТ“. Участие в нея има и Борисова.

Божанков припомни, че в прокуратурата са подадени два сигнала срещу Борисова, свързани с мандата й като кмет. „Първият е за изпълнение на СМР без изискуемите строителни книжа при изграждането на подпорна стена като част от ремонта на пътя Мирово – ж.п. гара Асеново. Вторият е за купени над 200 СИМ карти за нуждите на община Стражица, а броят на служителите там е доста по-малък. И по двата сигнала прокуратурата мълчи“, възмути се народният представител.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar