Английски съд постанови да се изключи апаратурата,поддържаща живота му

Правителството на Джорджа Мелони даде спешно италианско гражданство на 8-месечното британско момиченце Инди Грегъри, което се смята от лекарите за нелечимо болно.

Министерският съвет се събра на специално заседание в Рим, за да направи Инди италианка и за да може да я премести в болница в Апенините. Веднага след това документът беше подписан от президента Серджо Матарела. По този начин бебето може да напусне Великобритания, след като Върховният съд в Лондон поиска да бъде прекратено поддържащото живота му лечение.

„Ще направя каквото мога, за да защитя живота на малката Инди и за да защитя правото на родителите й да направят всичко възможно за нея“, каза италианският премиер Джорджа Мелони.

Инди се намира от раждането си в Кралския медицински център в Нотингам и страда от много рядко митохондриално заболяване.Става въпрос за дегенеративна болест, водеща до липса на развитие на всичките мускули на детето.

Заради генетичното заболяване клетките на момиченцето не могат да произвеждат енергия за поддържане на органите й. Според британските лекари вече не може да се направи нищо, детето има необратими мозъчни поражения, дефект на сърцето и е осъдено да умре. Затова преди месец медиците поискали от съда оторизация за спиране на изкуственото поддържане на живота на бебето.

Сега обаче Инди може да дойде в Италия и да бъде държана жива с помощта на медицинска апаратура, с която се осигурява и асистирана вентилация на дихателните й органи.

На Ботуша евтаназията е забранена за разлика от Великобритания. Подобни случаи имаше в миналото и с други три британски деца, за които също Върховният съд в Лондон беше постановил прекратяване на изкуственото им държане към живот.

Критерият, водещ до издаването на присъдите на съдиите, бил „в максимален интерес към детето“. Според тях „откачането“ от поддържащите живота апаратури има за цел да спести ненужните болки и страдание на малолетните. 30-годишните родители на Инди апелираха да бъде спряна процедурата по изключването на поддържащите живота машини и искат дъщеря им да бъде преместена в Италия.

„Благодарим от сърце на правителството, горди сме, че дъщеря ни е италианка. Съществува надежда и доверие в човечеството“, коментира бащата на Инди Дийн Грегъри. Родителите на момиченцето са обжалвали присъдата и са поискали спешното преместване в римската католическа детска болница „Бамбино Джесу“.

В Италия обаче не липсват и критики към действията на правителството. „Английската здравна система е в авангарда в сферата на генетиката, ненужна жестокост е да водиш в Италия малкото дете“, каза пред медиите Андреа Кризанти от Демократическата партия. Лидерът на Лигата Матео Салвини обаче коментира, че е горд от избора на Министерския съвет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar