Италия ще съди фармацевтичния гигант „Астра Дзенека“ за нарушаване на договора за доставка в страната на неговата ваксина срещу „Ковид-19“.

Това съобщи на журналисти премиерът Джузепе Конте, който е възмутен от получената информация, че английско-шведската компания може да осигури едва 40 на сто от количествата имунизационен медикамент, договорени за първото тримесичие на 2021 г. Това означава, че на Италия ще бъдат предоставени вместо 8 млн. дози, едва 3,4 млн. дози – съвсем недостатъчни за изпълнението на националния план за защита на жителите на страната от опасната короно-вирусна инфекция.

Съобщението, че Рим ще даде английско-шведския фармацевтичен гигант на съд идва след като миналата седмица здравният министър Роберто Сперанца предприе подобни юридически стъпки пак за отказани доставки и срещу производителя на ваксината „Пфайзер – Бионтех“. Търсенето на помощ от Темида бе продиктувано от объркването на италианските намерения за ваксинация на населението и съответно от очертаващото се удължаване на срока за придобиване на национален стаден имунитет. А като първа стъпка в заформилата се неблагоприятна ситуация здравните власти решиха да спрат временно предвиденото ваксиниране на преподавателите в училищата и в университетите, както и на жителите на страната над 60 години. Така с наличните количества имунизационен материал ще продължат да бъдат инжектирани само италианците над 70 години, представителите на силите на реда и медицинските работници. Като със сегашните темпове и наличности в края на март би трябвало да бъдат ваксинирани 7,5 млн. италианци, вместо предвидените от правителството 15 милиона.

Ако се вярва на вирусолозите в Италия, неизпълнението на доставките на ваксина от „Астра Зенека“ и „Пфайзер – Бионтех“ ще забави придобиването на т.нар. национален стаден имунитет поне с 6 месеца, тоест вместо в началото на лятото, както се очакваше, той може би ще стане реалност назима, в края на декември.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar