Апелативният съд на Сасари, в Сардиния, Италия преустанови процеса по екстрадиране на бившия премиер на Каталуния и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон в Испания. Аргументът е, че трябва да се изчака отговорът на Общия съд на Европейския съюз на преюдициалното запитване от страна на Испания – при какви обстоятелства държава-членка може да откаже да изпълни Европейска заповед за арест, каквато има Печдумон.

Вторият аргумент е, че има висящо дело в Общия съд на Европейския съюз относно имунитета на Пучдемон. Той му бе отнет на 30 юли, но преди два дни адвокатите на каталунския политик отново поискаха от съда да го възстанови, за да може да се яви на делото в Италия. Според испанската прокуратура това е юридически трик, за да се бави делото по екстрадирането му в родината. Магистратът от Върховния съд Пабло Ларена, който води делото срещу Пучдемон е поискал да бъдат арестувани и задържани и бившите министри Клара Понсати и Тони Комин, които са придружили Пучдемон в Сардиния.

Техните имунитети също бяха свалени като членове на Европейския парламент и са с издадена Европейска заповед за арест. Изслушването в съда продължи три часа и след края му Пучдемон разкритикува Испания, че “ използва съдебната система за постигане на политически цели“.

Докато се гледаше делото, пред сградата на съда местни сепаратисти развяваха сардински и каталунски знамена и скандираха „Свобода“. Регионалният премиер на Каталуния Пере Арагонес подкрепи Пучдемон с думите, че е „от съществено значение края на съдебното и политическото преследване“ на бегълците и призова за „амнистия и самоопределение“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar