Прокуратурата в сицилианския град Агридженто разследва вицепремиера на Италия и министър на вътрешните работи Матео Салвини за отвличане на хора, за незаконно задържане на неизвършили престъпление лица и за злоупотреба със служебно положение.

В разпространена снощи от магистратите декларация се подчертава, че хипотетичните засега престъпления са били извършени от Салвини чрез издадената от него заповед за забрана на свалянето на италианска територия на 177-те мигранти от кораба „Дичоти“. Както постановява правният ред в страната, преписката по заведеното в Агридженто дело ще бъде предадена на прокуратурата в Палермо, а от там документите ще бъдат изпратени в специалния парламентарен трибунал за министри, който е компетентен да издава присъди за незаконни деяния на членове на правителството.

„Срамота! Въобще няма да ме уплашат и да ме спрат! Не е подсъдно да защищаваш границите на страната си от нашественици!“ – така Салвини коментира решението на сицилианските магистрати. Според местните медии до него се било стигнало след като в събота следобед шефът на прокурорите в Агридженто Луиджи Патронаджо и неговите заместници разпитали в Рим в течение на три часа префектите в министерството на вътрешните работи Джерарда Панталоне и Бруно Корда. Двамата са съответно началник и заместник-началник на отдела на ведомството за гражданските свободи и за имиграцията, който при извънредно положение в държавни териториални води нарежда на италианските плавателни съдове, били те военни, търговски или цивилни, към кое пристанище да се насочат. Като именно този отдел преди десетина дни е разпоредил на кораба на италианската брегова охрана „Дичоти“ със 190 мигранти на борда да остане на рейд първо край остров Лампедуза, а след това на подстъпите към пристанището на големия сицилиански град Катания. И според признанията от събота на Джерарда Панталоне и Бруно Корда заповедта плавателният съд да не акостира и бедстващите му „пасажери“ да не дебаркират била издадена от министър Салвини и препредадена на тях за изпълнение от неговия личен секретар. А според италианските закони отказът на помощ на изпаднали в беда хора и тяхното незаконно задържане е престъпление, за което наказателният кодекс предвижда до няколко години затвор.

Междувременно корабът „Дичоти“ пусна котва в пристанището на Катания и останалите на него 150 мигранти – към 40 деца и болни бяха свалени на брега по-рано – бяха откарани в нарочен център край град Месина. Това се случи, след като Католическата църква, Албания и Ирландия късно в петък и вчера пожелаха да приемат по-късно всички дебаркирали мигранти и да освобдят италианското правителство от ангажименти към тях. Ако се вярва на средствата за информация, това станало възможно след като върхушката на коалиционния партньор на партията „Лига“ на Салвини – движението „Пет звезди“, се била противопоставила решително на твърдата позиция на вътрешния министър по казуса „Дичоти“. Която пък според социологическите агенции била изстреляла рейтинга му на незапомнени висоти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar