Украйна сезира Европейския съд за човешките права заради съдбата на украинския режисьор Олег Сенцов, който е в руски затвор и който е там в гладна стачка от повече от 100 дни, предаде Франс прес.

Олег Сенцов излежава в Русия 20-годишна присъда по изфабрикувани, според поддръжниците му, обвинения в тероризъм. Неговият адвокат твърди, че състоянието на клиента му рязко се влошава, предава БТА.

Искът за междудържавна процедура срещу Русия е внесен на 11 август. В него Киев поставя акцента върху ареста на Сенцов и на няколко десетки други украински представители, върху съдебните дела срещу тях в някои случай срещу осъдителните им присъди за принадлежност към забранени организации, подстрекаване към насилие и омраза, военни престъпления, шпионаж или тероризъм.

Според украинското правителство тези преследвания нарушават много разпоредби на Европейската конвенция за човешките права от 1950 г., касаещи забраната на мъченията, правото на свобода, сигурността и правото на справедлив процес, свобода на словото и правото на събиране.

В края на юли Европейският съд за човешките права вече призова Москва да предостави подходящи грижи на Сенцов. Тогава той бе сезиран от адвоката на кинодеятеля.

От 2014 г. Украйна е внесла шест искания за задействане на междудържавна процедура срещу Русия в съда. Четири касаят Крим, анексиран от Русия. Един касае предполагаемото отвличане на три групи деца в Източна Украйна и временното им прехвърляне в Русия на три пъти през 2014 г. Една от жалбите бе изтеглена междувременно. Има и над 4000 индивидуални иска, очевидно свързани със събитията в Крим или Източна Украйна.

Прибягването да така наречена междудържавна процедура е нещо рядко. За повече от 50 години тази процедура, чрез която една държава съди друга пред съда, е била използвана само петнайсетина пъти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar