Испанското правителство прие днес закон, регламентиращ съгласието при сексуален акт, който цели да ограничи сексуалното насилие и тормоз, като дефинира провиненията и въвежда нови наказания, предава БТА, цитирайки Асошиейтед прес и Франс прес.
    Законът, подкрепен на среща на кабинета, предвижда, че „съгласието се признава само, когато лицето го е изразило свободно чрез действия, които в контекста на обстоятелствата по случая, изразяват ясно неговата воля“.
    Предстои законът, известен в обществото под името „Само да значи да“, да бъде внесен в парламента за обсъждане и гласуване, вероятно през септември.
    Говорителката на правителството Мария Хесус Монтеро заяви, че предложеният закон е „решителна стъпка напред“ в защитата на жените и „без съмнение ни прави по-добри като общество“. „Трябва да променим сексуалната си култура, като поставим съгласието на жените в центъра на това, как виждаме нещата“, подчерта тя на пресконференция.
    Промените се въвеждат след обществено възмущение през последните години заради съдебни решения по случаи за сексуални престъпления. През 2018 г. петима мъже бяха осъдени на по девет години затвор всеки за наказуемото с по-малки присъди блудство, извършено по време на бягането от бикове в Памплона. Протестиращи тогава заявиха, че извършеното не е било блудство, а по-тежко наказуемото изнасилване, припомня АП. След като прокуратурата обжалва присъдата, Върховният съд увеличи присъдите на виновниците за изнасилването на по 15 години затвор.
    Испанският закон наказва секса без взаимно съгласие, но не е ясно формулиран и разчита на доказателства за насилие или заплашване, за да определи дали е било извършено престъпление и ако да, каква трябва да бъде степента на наказанието. Правителството се надява, че законът ще отмени нуждата жертвите да доказват, че са се съпротивлявали или са били подложени на насилие. Според новото предложение, предвиждащо наказания до 15 години затвор, всякакъв секс без взаимно съгласие ще се смята за агресия.
    Освен това законът дефинира сексуалният тормоз на улицата като дребно престъпление, което може да се преследва по сигнал на засегнатото лице. Наказанията са полагане на доброволен труд и глоби.
    С новия закон се създава и мрежа от кризисни центрове за подкрепа на жените, които ще бъдат отворени денонощно.
    Правата на жените са един от приоритетите на оглавяваната от социалистите испанска управляваща коалиция, отбелязва АП.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar