Прокуратурата иска доживотен затвор за десния екстремист, опитал се да нахлуе в синагога в германския град Хале миналата година при нападение, което прокурор определи като „една от най-жалките антисемитски прояви от Втората световна война“, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Прокуратурата заяви днес по време на съдебния процес, че доживотната присъда е пропорционална на престъплението.

Според обвинението извършителят не само е нападнал хората в синагогата, а е атакувал живота на евреите в Германия като цяло.

„По този начин той е извършил нападение срещу всички нас, защото животът на евреите е неделима част от нашата страна“, заяви един от прокурорите.

През 2019 г. Щефен Балие се опита да нахлуе в синагога в Хале, където около 50 човека присъстваха на служба за еврейския празник Йом Кипур. След като не успял да влезе в сградата, тежковъоръженият нападател застрелял един човек на улицата и един при магазин за дюнери наблизо. При нападението също така бяха ранени няколко човека.

Екстремистът направи самопризнания и заяви пред съда през юли, когато започна процесът срещу него, че съжалява единствено, че двамата убити не са били нито мюсюлмани, нито евреи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar