Опитите на мнозинството в съдебния съвет да отлага темата за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев продължават с днешното заседание. На него ще бъде обсъдено дали да бъде допуснато за разглеждане по същество вече отхвърленото веднъж като недопустимо искане на бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов.

След съдебно обжалване казусът отново се върна в съвета в началото на април. За тогава трябваше да бъде разгледано по същество и искането на правосъдния министър Надежда Йорданова, но мнозинството предложи и двете искания да се гледат заедно. Тогава беше даден срок на правосъдното министерство да отстрани нередностите в искането на Стоилов и насрочи заседание за четвърти май, на което да реши дали то е допустимо.

Колкото и да отлагат обсъждането по същество, в един момент вероятно ще се стигне до обсъждане по същество на исканията на двамата правосъдни министри, в които се твърди и се посочват различни данни, че Гешев е накърнил престижа на съдебната власт.

Какво пише в искането на Стоилов – тук
Какво пише в искането на Надежда Йорданова – тук

Очакването е, че каквото и когато да се стигне до обсъждане по същество, едва ли мнозинството от съвета ще реши да освободи главния прокурор. Подобно е и очакването на правосъдния министър Надежда Йорданова, която неведнъж каза, че няма илюзии какво ще реши кадровият орган. Дори и да не се стигне до предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, управляващите подготвят законодателни промени за въвеждането на фигура, която да може да го разследва. Предстои и смяна на състава на съдебния съвет, чиито мандат изтича през октомври.

За да бъде предложено предсрочното освобождаване на главния прокурор, са необходими 17 гласа (от общо 25). С толкова Гешев беше назначен на поста през 2019 година. С толкова вече веднъж съветът отхвърли да обсъжда искането на Стоилов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar