Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов от третото правителство на Бойко Борисов се изправи пред специализирания съд за първото заседание по делото по същество.

Димов и временно изпълняващият длъжността кмет на Перник по онова време Севделина Ковачева бяха обвинени за умишлена безстопанственост, довела до бедственото положение заради недостатъчния воден обем на язовир „Студена“ и водния режим в града в края на 2019 и началото на 2020 г.

От разследването са отделени материали срещу тогавашния управител на „ВиК Перник“ Иван Витанов, които са изпратени на компетентната Окръжна прокуратура в Перник. Тогавашният министър Нено Димов бе задържан и обвинен на 10 януари 2020 г.

При разследването прокуратурата е установила, че от 1 април 2019 г. до 19 ноември 2019 г. като министър той умишлено не е извършил служебни действия, което е довело до „разпиляване на имущество, публична държавна собственост“ и до други значителни вреди като въвеждането на воден режим в града, засегнал близо 97 хил. души.

По случая са разпитани 156 свидетели и е изготвена деветорна техническа експертиза. Събрани са над 40 000 страници доказателства.

„Разбирам написаното в обвинителния акт, но не разбирам същността на обвинението“, каза Димов в началото на заседанието. На този етап той отказа да дава обяснения пред съда, но може да го направи във всеки един момент от процеса.

Показания пред съда днес даде свидетелят Атанас Русев от клуб „Екстрийм“, съобщават БТА и „Клуб Z“. Спелеологът e ръководил екип със задача да възстанови водоподаването към язовира от други водоизточници. Русев разказа, че се е срещал с ръководството на община Перник.

Групата, която е ръководил, предложила на кмета на Перник проект за захранване на язовира от алтернативен източник. Кметът ги уверил, че ще има незабавни действия, но това така и не се случило.

„Водата в язовира стремглаво падаше, а ние предупредихме, че мъртвият обем ще бъде достигнат само за няколко месеца“, разказа днес Русев. Той успял да се свърже и с областния управител. Последвала и среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на която редица експерти дали положителна оценка на предложението на Русев.

„Ние чакахме може би до 25 ноември. През това време водата в яз. „Студена“ стремглаво падаше. Това го установихме по публични и сателитни снимки, които анализирахме“, обясни пред съда Русев. По думите му е било много по-лесно язовирът да бъде напълнен, отколкото да се изпразни.

Експертът бе категоричен, че било видимо, че до ноември или при икономичен режим – максимум до края на годината ще бъде достигнат и дори подминат т. нар. мъртъв обем на язовира. „Въпреки уверенията на правителството и на властите – включително на кмета Владимиров, че мъртвият обем ще бъде достигнат през февруари, дори март“, каза спелеологът. След като нивото на вода в язовира паднало под мъртвия си обем, Русев имал разговори и с Бойко Борисов.

„От наша гледна точка всички държавни институции или не правеха нищо, или нехаеха за проблема и сякаш целенасочено искаха тази криза да се задълбочи. Вероятно основната цел е била компрометиране на правителството тогава“, коментира Русев, според когото бедственото положение с язовира е било обявено твърде късно. Именно това блокираше всички законови действия по възстановяването на водния обем на язовира, посочи той.

Екипът на Русев установил, че има отклонение, през което се подава вода към Радомир. Освен това в една от помпените станции нямало и измервателни уреди.

По думите му е имало напълно незаконна шахта, чрез която цялата вода от Палакарийски воден канал отивала към Ярлово. Въпреки намесата на полицията и прокуратурата, 4 пъти неизвестно лице пренасочвало водата пак. Като единия път лично кметът на Ярлово „се озовал с една отвертка там, да пуска водата – въпреки всички забрани на полицията, текущо досъдебно производство и пр.“, разказа днес свидетелят, цитиран от „Клуб Z’.

„В сняг до колене в една снежна буря, под Черни връх виждате кмета как ходи с една отвертка…“, разказа Русев.

Макар че днес делото започна по същество в спецсъда, то ще продължи в Софийския градски съд през септември, след като парламентът гласува да закрие специализираното правосъдие.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar