Израел ще се яви пред Международния съд (МС) в Хага, за да оспори обвиненията в геноцид на Южна Африка във връзка с войната с Хамас в Газа, каза говорителят на израелското правителство Ейлон Леви във вторник, цитиран от Ройтерс.

Южна Африка поиска от Международния съд в петък спешна заповед, в която се обявява, че Израел е нарушил задълженията си по Конвенцията за геноцида от 1948 г. при репресиите си срещу Хамас.

„Държавата Израел ще се яви пред Международния съд в Хага, за да разсее абсурдната кървава клевета на Южна Африка“, каза Леви на онлайн брифинг.

„Уверяваме лидерите на Южна Африка, че историята ще Ви съди и ще Ви съди без милост“, каза Леви.

Южна Африка от десетилетия подкрепя палестинската кауза за държавност в окупираните от Израел територии. Той сравнява тежкото положение на палестинците с тези на чернокожото мнозинство в Южна Африка по време на ерата на апартейда, сравнение, което Израел категорично отрича.

Международният съд, понякога известен като Световен съд, работи под егидата на ООН и е мястото за разрешаване на спорове между държави. Израелското външно министерство заяви, че искът е „неоснователен“.

Адвокатите, представляващи Южна Африка, се подготвят за изслушването, насрочено за 11 и 12 януари, каза Клейсън Мониела, говорител на отдела за международни отношения и сътрудничество на Южна Африка, в публикация в платформата X.

Войната беше предизвикана от трансгранична атака от ислямистки бойци на Хамас на 7 октомври, при която според Израел са убити 1200 души.

Израел отговори с въздушно и сухопътно нападение, което уби повече от 22 000 души, твърдят палестински здравни служители. Въпреки че данните за жертвите не правят разлика между бойци и цивилни, министерството каза, че 70% от загиналите в Газа са жени и хора под 18 години. Израел оспорва данните за палестинските жертви и казва, че е убил 8000 бойци.

Леви изброи поредица от мерки, които израелската армия е предприела, за да сведе до минимум щетите за невоюващи лица.

Той каза, че Хамас носи пълна морална отговорност за войната, която е започнала и която „води отвътре и отдолу под болници, училища, джамии, домове и съоръжения на ООН“, каза Леви.

Той добави, без да уточнява, че Южна Африка е съучастник в престъпленията на Хамас срещу израелците.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar