41-годишният Антон Проданов от Добрич е арестуван за измами с ДДС, съобщи в града зам.главният прокурор Иван Гешев.

Проданов е основният свидетел по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който го изнудвал за суджуци, филе „Елена“, кайма и други деликатеси.

Акцията на прокуратурата и ДАНС е започнала в четвъртък рано сутринта. Проданов е задържан в курорта Албена, където бил на почивка. Освен него са арестувани още четирима души, които са част от групата за данъчни престъпления. Разследващите са открили щети за бюджета от над 300 хил. лв., но вероятно сумата ще нарасне в пъти. Акцията е проведена в Добрич, София и Варна. Претърсени са жилища и офиси на фирми, иззети са документи и компютри.

„Ръководителят на групата е емблематично лице за Добрич, осъждан за данъчни престъпления“, каза още Гешев. Проданов има различни бизнеси в Добрич и в София, а неплащането на ДДС е свързано с неговата дейност. В документооборота са включвани кухи фирми и подставмени лица, научи „24 часа“.

Според Гешев акцията срещу Антон Проданов няма общо с това, че той е свидетел по делото срещу Живко Суджука, а в Добрич се водили противоборства между криминални групировки, които досега не са били достатъчно проверявани.

През 2014 година Антон Проданов, известен с това, че ходи с анцузи, е осъден на 1 година условно за източване на ДДС от продажба на жилища. Срещу него има и други разследвания за злоупотреби с пари от бюджета. Освен това фирмите му са запорирани от НАП и други дружества. Само дълговете на фирмите, в които участвал към НАП са за над 2 милиона лева.

Точно за едно от разследванията срещу Антон Проданов за данъчни престъпления е сезирана Комисията за отнемане на незаконно имущество. Това се случва през 2013 година. Проверката на доходите му продължава 5 години и приключва през януари 2018 година. Резултатът е, че Проданов и семейството му не могат да докажат произхода на 325 хиляди лева, които са вложили в банкови сметки, имоти и автомобили.

Освен срещу Живко Мартинов Антон Проданов е бил свидетел и по дело срещу полицай за подкуп. През 2011 той и ченгето Руслан Люцканов, на когото давал информация за престъпления, се видели на кафе. Искал от него да му извади данни за мъж, с когото ще сключва договор за цесия.

По-късно твърди, че е щял да му даде 50 лв. за услугата. Банкнотата била белязана. На маса в заведение Люцканов му дал бележка с данни за мъжа, а Проданов поставил белязаната банкнота под кутията си с цигари. След това станал да плаща сметката и оставил ченгето на масата. Полицаят видял, че Проданов си забравил парите на масата, и ги взел, за да му ги върне. По-късно го съдят, но го оправдават по всички обвинения.

Делото срещу Живко Мартинов в специализирания съд продължава. Последното заседание беше във вторник, но е отложено за разпит на свидетели. Той е предаден на съд само за изнудването на Проданов. Освен това има разследвания и за други престъпления с обвиняеми бизнесмена Петър Малджиев, бившия директор на МВР в Добрич Веселин Колев и Розалина Брайкова, директор на областната дирекция по безопасност на храните в Добрич.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar