Най-големият акционер в „Софарма и издател на „Клуб Z“ Огнян Донев осъди окончателно прокуратурата заради разследване за пране на пари срещу него, по което той беше обвиняем от 2011 до 2013 г.

Според решение на Върховния касационен съд (ВКС), постановено този понеделник, прокуратурата трябва да плати на Донев обезщетения в размер на 72 хил. лв. – това е адвокатският хонорар, който той е платил, за да бъде защитаван по образувано досъдебно производство, по което е привлечен като обвиняем за пране на пари.

Става дума за разследването, с което държавното обвинение се намеси в сделката за „Труд“ и „24 часа“. По него Огнян Донев и Любомир Павлов бяха обвинени в пране на пари от документна измама – акционерно споразумение, с което се разпределят дяловете в двете издания.

Разследването се водеше от бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, известен в правните среди като Петьо Еврото. По него наблюдаващ прокурор е бил и кандидатът за главен прокурор Иван Гешев, но след като отказва да привлече Донев и Павлов, той е сменен с друг обвинител. Обвиненията станаха причина да бъдат блокирани дяловете на двамата издатели и така те нямаше как да ги продадат.

В крайна сметка разследването е прекратено през 2013 г., а постановлението е потвърдено от съда.

Изданието на Донев е сред малкото, които си позволяват да отправят критики към работата на главния прокурор Сотир Цацаров и ръководената от него институция. Фактът, че Донев е обвиняем (и подсъдим по друго дело, което завърши на първа инстанция с оправдателна присъда), даде повод на Цацаров да критикува политиката на изданието му (както прави с публикациите в „Капитал“) и да го обвързва с действията на държавното обвинение.

Огнян Донев в момента е подсъдим по обвинение за укриване на данъци, като то датира от същия период, от който е и това за пране на пари. Делото завърши с оправдателна присъда на първа инстанция. По него се явяваха шефката на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова, както и Димитър Петров, който беше наложен от Гешев за и.д. ръководител на спецпрокуратурата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar